středa 8. září 2021

Tratě salonu, zlatí z DWWA, Francie -29 %, Družstvo již brzy

Národní vinařské centrum přišlo s novým projektem – Představujeme viniční tratě vítězů Salonu vín ČR 2021. V krátkých videích, venku je zatím první s vínem Louis Girardot brut a viniční tratí Nad Nesytem odkud mají Chardonnay, chce představit vždy konkrétního vítěze v soutěži společně s viniční tratí, ze které pochází. Vlastně by mi vůbec nevadilo, kdyby byla videa o něco delší a jednotlivým tratím se věnovala trochu podrobněji, objevilo se v nich více o specificích, odrůdovém složení, nejvýznamnějších pěstitelích a tak podobně. Ale každý projekt, který se trochu více zaměřuje i na místa původu, nejen na samotný obsah lahve, se počítá! Mimochodem před pár měsíci jsem po vinnou přílohu Hospodářských novin psal právě o „nejlepších“ tratích v ČR. Ač jsem tam pár top kousků jmenoval a spíše povrchně se jim věnoval, tak se text zvrhl více v mudrování o tom, co vlastně tvoří potenciál konkrétní viniční polohy a jak velkou roli v tom hraje samotný vinohradník. A také brblání o složitosti sestavování žebříčků a klasifikací :-) Pokud bychom ale vzali skutečně jen vína ze Salonu, jakkoliv je to měřítko neúplné, výrazně ovlivněné statutem soutěže a pevným zastoupením podoblastí a typem vín co se účastní, tak by tam dost dominovala trať Klínky ve Vracově, díky produkci Zámeckého vinařství Bzenec. Na dalším místě Věstonsko a následuje Purmice, oboje Perná, Horní hory ve Strážnici, Punty ve Velkých Němčicích, trať Na štrekách v Novém Přerově, Helezný díl v Čejkovicích či obec Miroslav a Weinperky. V obcích jasně dominuje Perná, kde jsou obvykle tratě jasně uvedeny (viz výše) a na druhém místě jsou Velké Bílovice, kde ale vína konkrétní trať naopak často uvedenu nemají.

Když už jsme u těch soutěží… skončilo hodnocení Decanter World Wine Awards 2021 a k dispozici jsou výsledky, včetně těch vín z České republiky. V přehledu najdete hned 99 oceněných kousků, z čehož zlatou medailí a 95+ bodů má pět z nich. Včetně jednoho červeného, tradičně skvělého Pinot Noir od Michlovského, zde konkrétně z top řady Premier v ročníku 2018, z viniční trati Věstonsko. Dále jsou v top pět suché Rulandské šedé výběr z hroznů „Rodinná rezerva“ 2019 od Vicana, mikulovská trať Pod Mušlovem. Následuje Chateau Bzenec s VOC Ryzlink Rýnský 2017 (Bzenec, Zadní hora), u nás legislativně suché díky poměru cukru a kyselin ale v soutěži v kategorii polosuchých. Tahle láhev je z vítězů suverénně nejdostupnější, aktuálně v akci za 149 Kč. Takže jeden z asi nejlevnějších způsobů, jak ochutnat podobně vysoce hodnocené víno. Dalším úspěšným je Ryzlink vlašský výběr z hroznů 2019 z Goldhammeru od Mikrosu, zde stejný případ pokud jde o kategorii (u nás suché, soutěž polosuché). No a posledním a nejvýše hodnoceným, 96 bodů, je Tramín červený 2017 Výběr z cibéb z Dívčího vrchu ve Strachoticích od Znovínu Znojmo, tedy už slaďák. Mimochodem stejné body měl v soutěži i v loňském ročníku a můžete si srovnat degustační poznámky: „Expressive nose displaying aromas of kerosene, mango, pineapple, spiced orange, dried apricot and rose petals. Lots of character and intensity, vibrant acidity and great finish.“ (2020) versus „Great liveliness on the nose, displaying aromas of tangerine, lemon peel, baked apple and marzipan. Super rich with a tangy acidity. Lovely, with freshness and depth.“ (2021)

Francie očekává, po katastrofických mrazech a dalších potížích, že letošní sklizeň přinese jen zhruba 33.3 milionů hektolitrů vína a tedy téměř o třetinu méně než loni. Méně než v letech 1991 a 2017, taktéž masivně ovlivněných jarními mrazy, a na úrovni za posledních 50 let nejslabšího ročníku, 1977.

A jedna dobrá zpráva, tedy snad. Poslední Družstvo (web) proběhlo 7. října 2019 ve Strojimportu, Jarní v roce 2020 jsme ani neoznamovali a podzimní, plánované na 21. září 2020, nakonec museli z bezpečnostních důvodů odvolat. Po téměř přesně roce od loňského pokusu, 20. září, a skoro dvou letech od poslední naturální párty to zkoušíme znovu. Snad nám situace s mutací delta akci uspořádat dovolí a nebudeme ji zase muset zrušit. Držte palce a přijďte! Chystáme pro vás dost zajímavé lahve a snad jsme ještě nezapomněli, jak se to dělá…

Komentáře používají Disqus