čtvrtek 16. září 2021

Ryzlink z Bzence s 95 body od Decanteru

Své nákupy vína neřídím podle bodů. Tedy… přiznávám… občas k nim, při nákupech bez předchozího ochutnání, a od kritiků u kterých trochu znám vkus a mám s jejich hodnocením zkušenosti, přihlédnu. Ale rozhodující faktory bývají výrazně odlišné. Teď jsem však udělal něco, na co nejsem vůbec pyšný… dvě vína koupil jen proto, že dostala vysoké hodnocení %-) Stydím se! První víno je domácí, zmiňoval jsem se o něm minulý týden jako o levném způsobu, jak vyzkoušet kousek s 95 body. Tolik totiž má ve výsledcích Decanter World Wine Awards 2021. Taky má Premium Gold z Prague Wine Trophy 2021 a zlaté (někdy opakovaně ve více ročnících soutěže) ze Salonu vín, Vinařských Litoměřic, Valtických vinných trhů, Grand Prix Vinex, Oenofora… očividně extrémně úspěšné víno! Naštěstí na lahvi, štíhlé tvaru bordó s hodně protáhlým hrdlem, jsou medaile jen dvě :-) Oblepování ve stylu Krista nebo Josefa Dufka se nekoná, uf! O čem že je řeč? Chateau Bzenec VOC Ryzlink Rýnský 2017 Terroir Collection (web vinařství), cukernatostí pozdněsběrové ale zatříděno jako VOC Bzenec, původ na Slovácku v bzenecké viniční trati Zadní hora. Má to 6.5 g/l cukru a 6.4 g/l kyselin při 12.5 % alkoholu a díky poměry cukru a kyselin deklarují jako suché, Decanter jej má v kategorii polosuchých. Celkem vzniklo 9062 lahví, které aktuálně vyprodávají (vzhledem k výše uvedenému přehledu cen pro mne trochu nepochopitelně) po 149 Kč za kus. Ale důležitý je samozřejmě obsah lahve :-)

Citronová, lehce nazlátlá, barva. Docela výrazné aroma, již trochu nazrávající, sladší do zralých peckovin (broskve, meruňky), linka medu a trochu květin, kandovaná pomerančová kůra, dokonce i trochu petroleje tam je cítit. To je fajn! Jasný dotyk cukru ale se slušnou kyselinou, medovost, opět něco peckovin, středně dlouhé, čisté, solidní, pije se dobře. Klidně bych při tomhle cukru zvládl o trošku víc kyselin, mému vkusu by sedělo víc. Nic složitě strukturovaného, chuť je relativně přímočará a za vůni o něco zaostává, ale jasný ryzlink a za ty peníze velmi bezproblémové slušné pití. Ale „výjimečné“ víno s 95 body? Nechci vyloženě tvrdit, že je to kravina, ale… prostě já to tam nevidím ani náhodou a za mne další praktická ukázka současné devalvace bodových hodnocení. Tak uvidíme, jak si povede zítra Rhôna, ta na stejné soutěži dostala rovnou 97 :-) Jinak z Bzence jsem před pár měsíci hodnotil i jejich ryzlinkový sekt (fajn) a už je to docela dlouho, co i Bzeneckou lipku. Kterou měl i nedávno a bylo to vlastně překvapivě slušné, ale asi i dost záleží na šarži a co přesně se do lahve dostane…

Pro pořádek hodnocení Decanteru: „Classy, elegant nose displaying complex notes of white stone fruit, orange blossom and petrol evolution. Delicate fruit on the palate, showing a charming character, precise.

Popis vinařství: „Sytější zlatá barva s krásnou jiskrností. Vyzrálá vůně v sobě spojuje jemně ovocné i květinové projevy. Ve středně plné chuti převládá ovocný charakter s delším minerálním závěrem a příjemným poměrem cukru a kyselin.

Komentáře používají Disqus