pondělí 16. listopadu 2020

Limitovaná Prestige bohémka a ryzlinkový Chateau Bzenec Brut

Jo, uznávám, marketing mne občas dokáže utáhnout na takových prostých věcech, jako „limitovaná edice“ :-) A tak jsem objednal další z řady specialit od Bohemia Sektu, loňská limitka nebyla špatná a v článku je víc věcí k tématu, dřívější Karel IV. vyloženě skvělý. Tentokrát coby Bohemia Sekt Prestige Brut Limited Edition najdete moravské Chardonnay ročníku 2013, které šlo do lahve na druhotnou fermentaci na začátku února 2014 a odstřeleno bylo po 78 měsících zrání. Kyseliny 7 g/l a s dozáží to má necelých osm gramů cukru. Alkohol nemalých 13.5 %. Celkem vzniklo 978 lahví, moje byla číslo 719. Oproti loňsku je limitka o stovku dražší, chtějí za ni rovnou 699 Kč. Za což máte dvě Prestige 36 (a ještě vám něco zbude) nebo rovnou tři klasické Prestige Brut či Prestige Chardonnay. Ale berme to, v šampaňských termínech a vzhledem k době zrání a všemu okolo, jako „ročníkovku“ nebo možná „prestige cuvée“ oproti „základní neročníkovce / základnímu Blanc de Blancs“. Že Prestige Brut opravdu není u bohémky základ a firma chrlí krom těchto vín (čistě z domácích hroznů a kvašených v lahvi) i 15+ millionů lahví bublin o hodně prostších nechme stranou :-)

Limitka je v typické pěkné těžší lahvi, s informační visačkou a v dárkové krabici. Tmavší žlutá barva do zlaté. Vytrvalé perlení malých bublinek. Intenzivnější, bohatší vůně, evokuje zralost jak v lahvi tak i hroznů, citrusová a něco sladkého tropického ovoce, šáteček z máslového listového těsta s vanilkovým pudinkem, marcipán, medová linka. Svědčí tomu vzduch i o chlup vyšší teplota. Velmi slušné a připravuje na opulentnější chuťový projev. A ten se dostaví. Suché, s dobrou výraznější kyselinou, velmi pěkné perlení, plnější a poměrně koncentrované, citrusová linka. Efektní, hutnější a dost povedené víno. Jen… na elitní bubliny, alespoň tak jak si je představuji já, postrádá něco lehkosti a elegance a prostě nevyvolává tolik chuť na další a další sklenky (resp. nutkavou potřebu, jako Dave Lister z Červeného trpaslíka, chlemtat z půllitru). Každopádně věřím, že ty, pro které by třeba mnohé klasické Blanc de Blancs šampaňské bylo moc štíhlé a přísné, limitovaná prestižka dost nadchne.

Otevřel jsem na srovnání, a zároveň pro doplnění aktuálních dní naplněných rieslingem, také Chateau Bzenec Ryzlink rýnský brut 2015, tedy primárně (nebo úplně) moravský rýňák kvašený v lahvi, tak dva roky na kalech. Pravidelně s různými ročníky sbírají ocenění nejvyšší na všech možných soutěžích. Kyselin to má taky k sedmi, cukru o něco méně, tenhle ročník alkohol opět nemalých 13 %. Tmavší citronová barva. Rýňak je to úplně jasný, s výraznější florální linkou, lipový, něco citrusů, dotyk minerality a výrazněji již medový tón. Příjemné. V chuti suché, s velmi slušnou kyselinou, plnější ale ne hutné, delší, do peckového ovoce typu meruňek, výborně pitelné. I tohle je „těžší“ styl bublin než obvykle preferuji, ale přeci jen o kus blíž :-) Za dvě stovky možná do objednávky zas někdy přihodím.

Komentáře používají Disqus