pátek 6. listopadu 2020

Riesling a Silvaner z vinařství Sander

Dnešní zastávka bude v oblasti Rheinhessen, v Mettenheimu u rodinného Weingut Sander (web). Rodina momentálně pracuje na 25 hektarech a jsou pionýry ekologického zemědělství, vlastně čistě už od padesátých let a jedni z prvních v Německu, bio certifikováni a též v jedou v biodynamice (včetně chovu zvířat, vlastního kompostu a tak). S beruškou na vinětách a sloganem „Být bio nestačí, musí vás přesvědčit obsah lahve.“ Odrůdově samozřejmě Riesling, v oblasti oblíbený a obvyklý Pinot Blanc a Pinot Noir, Silvaner, Portugieser ale i Sauvignon blanc, Merlot či Gewürztraminer. Jako jedni z mála experimentují s nedávno znovuobjevenou odrůdou Grünfränkisch, která byla v minulosti pravděpodobně základem (dnes tak zprofanovaného) Liebfrauenmilch. Ve sklepě čistě, nějaký ten nerez ale často spíše velké starší oválné sudy, něco keramiky a trocha menších sudů.

Potěšil mne jejich téměř základní Lößterrassen Riesling 2018 z vinic na spraši a vápenci. Den macerace, spontánní fermentace a do velikonoc na jemných kalech a pak do lahve. Láhev pistole a šroubový uzávěr. Světlejší citronová barva, zelenkavé odlesky. Čisté, svěží, lehce citrusové a meruňkové, mírně bylinkově lékárenské a minerální. Suché, čisté, s dobrou kyselinou ale uhlazeno trochou zbytkového cukru, jemněji citrusově ovocné, slušně dlouhé a krásně pitelné. Nic složitého, ale fajn věc.

O dost více mne ovšem zaujal Silvaner Alte Rebe 2017 z révy přes 70 let staré. Připraveno podobně jako předchozí víno, ruční selekce hroznů, den macerace, spontánní fermentace a zrání půl roku na jemných kalech. Láhev pistole, kovová záklopka a celokorek. Lehce tmavší citronová barva. Ve vůni na úvod mírně kvasnicové, svědčilo tomu delší rozdýchání a opravdu se otevřelo až druhý den. Poměrně ovocné do žlutých plodů, koncentrovanější a lehce krémové, florální a lesně listnatá linka. Suché, čisté, s pěknou kyselinou a trochu uhlazenějším krásně vyváženým projevem, působí plněji než by napovídalo 12.5 % alkoholu, ale veskrze elegantně. Jemnost i důraz, balanc, nevlezle skvělé.

Komentáře používají Disqus