pondělí 10. ledna 2022

Girolamo Russo a dvakrát krásná červená Etna

Po docela dlouhé době, naposledy jsem ho kupoval přímo při pobytu na Sicílii, jsem se dostal k produkci vinařství Girolamo Russo (Azienda Agricola Giuseppe Russo, web) z Etny, její severní strany u Passopisciaro. Před lety jsem tu o něm psal a od těch dob se něco málo změnilo. Mají o trochu více vinic, zhruba 19 hektarů, a již neprodávají tolik hroznů jiným producentům, mladé výsadby totiž už nejsou zas tak mladé a dávají rozumnou kvalitu. Produkce tak najela do většího objemu a aktuálně se pohybují někde k 80 tisícům lahví. Z čehož ovšem 40 tisíc lahví tvoří „základní“ červené ‘a Rina a 15 tisíc Rosato, v nich právě končí podstatná část mladších výsadeb, a dalších 10 tisíc bílé Nerina. Zbylé množství je rozděleno mezi červená z jednotlivých specifických poloh a keřů i velmi starých. Jo a mají také mnohem lepší webové stránky s detaily k jednotlivým vínům a vinicích, tenkrát bylo vše o něco složitější zjišťovat :-)

‘a Rina 2016 (Etna Rosso DOC) je dominantně Nerello Mascalese s asi desetinou Nerello Cappuccio a pochází především z mladších výsadeb ale i části velmi starých keřů (až 100 let) ve všech čtyřech jejich polohách – San Lorenzo, Feudo, Calderara Sottana a Feudo di Mezzo – a většího mixu vulkanických a písčitých půd v nadmořské výšce 650 až 800 metrů. Ruční sběr, spontánní fermentace v nerezu a otevřených kádích, macerace asi deset dní, zrání rok v mixu malých barrique sudů, velkých 2600l sudů ze slavonského dubu a betonových tanků. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Rubínová barva, nijak tmavá, lehce naoranžovělý okraj. Aromatika hodně „nebbioloidní“, zralé červené ovoce, hlavně peckoviny, teplejší ale zároveň je tam čerstvost a svěžest, linka sušených květin, dotyk tabáku. S časem a vzduchem jakoby „tmavlo“, sunulo se do tmavšího ovoce a hlubších tónů. V chuti suché, středně plné až plnější, červeně ovocné, s výraznějšími jemnozrnnými tříslovinami, pěkně postavené, strukturované, slušně dlouhé. Kombinace sladké ovocné vyzrálosti a zároveň energie a svěžesti. Dost pěkné.

San Lorenzo 2014 (Etna Rosso DOC) je Nerello Mascalese s jen malým dílem Nerello Cappuccio, selekce z keřů 70 až více než 100 let starých v nadmořské výšce 750 až 750 metrů v jediné poloze, San Lorenzo. Ruční sběr, spontánní fermentace a macerace asi dva týdny, zrání rok a půl především v použitých 2600l sudech ze slavonského dubu. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Rubínová barva, nepříliš tmavá, již trochu nazrálejší a naoranžovělý okraj. Ve vůni stále poměrně mladistvé, sladší zralá červená ovocnost aniž by šlo do džemu a přezrálosti, kořenitost do lékořice, kamenitost, středomořská bylinková sůl, kůže, dotyk uzeného masa. Komplexní, bohaté a se vzduchem a časem se krásně mění. Suché, čisté, středně plné až plnější, svíravost a stále poměrně výrazné jemnozrnné sladší třísloviny, i přes 15 % alkoholu nijak přestřelené a vyvážené, pevné a strukturované, se sladkou červenou ovocností a dlouhou teplejší dochutí. Klasické skvělé červené co bude zrát do krásy ještě mnoho let. Dováží Eno.cz a jako levné to není, no :-)

Komentáře používají Disqus