čtvrtek 27. ledna 2022

Zajímavý GG Riesling z vinice Zehnmorgen

Dnes to bude ryzlink, je jich třeba! O vinařství St. Antony (web) z Niersteinu už jsem tu psal, dnes se podíváme na jejich kousek z nejvyšší řady. Konkrétně 2018 Riesling Niersteiner Zehnmorgen Großes Gewächs. Vinařství vlastní výsadby v zásadních vinících u Niersteinu jako je Orbel, Hipping či Pettenthal, ale Zehnmorgen je tak trochu unikát. Jde o relativně malou polohu na kraji obce vlastně skoro u břehu Rýna, stoupá od něj z nadmořské výšky 94 metrů až na nějakých 124, východně orientovanou a v podstatě sousedící s Hippingem, Ölbergem a Kranzbergem. Celková plocha 2.5 ha (1.21 ha klasifikováno jako VDP.Grosse Lage), ze kterých je ovšem osázeno jen 0.6 ha, se odráží ve jméně – zehn morgen a tedy deset jiter. Jedno jitro se v různých místech a dobách výrazně lišilo, záleželo na obdělávaném terénu i dostupném vybavení a zvířectvu, rozdíl byl drastický – zhruba od 19 do 118 arů. Dnes je v německy mluvících zemích jedno jitro bráno jako 25 arů, takže nám to hezky vychází. Tolik historické okénko a můžeme se vrátit ke zvláštnostem vinice. Ta je totiž prakticky kompletně na vápenci a jílu, což je na Roter Hang, jak se místní specifická formace vinic nazývá, unikát. Jako bonus s jedněmi z nejstarších ryzlinkových výsadeb v obci, některými až z roku 1950 ale obecně alespoň padesátiletými. Posuzovat specifika polohy ve srovnání s okolními vinicemi ale nejde na produkci různých vinařů, Zehnmorgen je ke všemu polohou monopolní a celou ji, v Demeter certifikované biodynamice, obdělává St. Antony. Zajímavých monopolů je v Niersteinu více, ale o tom třeba jindy.

A víno? Láhev těžká GG pistole a šroubový uzávěr. Barva směrem do slaměné. Ve vůni pocitově již trochu nazrálejší, výrazně bylinkové a florální, s linkou citronové trávy a ovocností do kdoule a bělomasé broskve. Vlastně docela jemné a vzletné. V chuti suché, středně plné až plnější ale s lehkostí a jistou odtažitostí. Pěkně kyseliny, vyvážené, minerální, s florální a jemně ovocnou linkou, slušně dlouhé. Dobře pitelné ač trochu netypické, charakterní a zajímavé víno. Tohle je záležitost, kterou by mne opravdu zajímalo ochutnat v několika ročnících a přímo srovnat třeba se stejně udělanými víny z vinice vedle. Plán!

Mimochodem vinařství si zaslouží obrovské uznání za loňské aktivity, kdy úspěšně rozjelo a především logisticky zaštítilo prodej „uvidíš co ti přijde“ degustačních krabic po 65€ na podporu vinařství v Ahru zmasakrovaných povodněmi. Sami věnovali velké množství vína, ale další desetitisíce lahví přišlo od různých vinařství z Německa i dalších zemí. Za prvních 48 hodin dokázali prodat deset tisíc těchto setů a za celou dobu kampaně značně přes 30 tisíc! To není úplně malý počet mixovaných kartonů, rozeslaných po Evropě! Myslím, že teď už je žádná i větší objednávka nemůže rozházet a web je otestován na zátěž, kterou už (snad) nikdy nezažije :-)

Komentáře používají Disqus