úterý 20. července 2021

Povodně v Německu a Ahr v troskách

Letošní ročník se, minimálně v Evropě, zapíše mezi ty nezapomenutelné. A s největší pravděpodobností to nebude kvalitou vína. Chlad a vlhko a s tím související problémy s růstem révy a chorobami, brutální devastující mrazy, krupobití, na Moravě dokonce tornádo a teď katastrofální povodně především v Německu. Počet mrtvých se už blíží dvěma stovkám a sčítají se i hmotné škody. Nevím, kolik fotek z vinařských oblastí už jste viděli, ale tohle video se záběry na odplouvající (nejen) sudy uprostřed města myslím rozsah katastrofy demonstruje dobře. Nejmasivněji bylo postiženo údolí řeky Ahr, německého ráje odrůdy Spätburgunder aka Pinot Noir, kde destrukce dosáhla otřesných rozměrů a navíc je infrastruktura (situacu komplikují především v podstatě neexistující mosty, ovšem i silnice jsou v dezolátním stavu a drtivě to zasáhlo železnici, ale vlastně nejede též telefonní komunikace, elektřina, voda…) ve stavu, který značně komplikuje jakoukoliv pomoc, snahy o záchranu alespoň něčeho málo či jen posouzení celkových škod. Odplulo nebo bylo ve sklepích a skladech zničeno víno, traktory, auta, vinohradnické i sklepní vybavení a v mnoha případech jsou neobyvatelné a nepoužitelné i samotné budovy, někde to vzalo i níže položené vinice.

Zasaženi jsou prakticky všichni tamní vinaři. O vše přišlo slavné vinařství a jedna z červených špiček Německa Meyer-Näkel, nic nezbývá Paulu Schumacherovi, vzalo to budovu a vyplavilo sklad výtečného družstva Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr, zdevastován je podnik Julie Bertram… Pro mnohé prakticky padá letošní sklizeň, byť těch několik málo zasažených producentů je připraveno přispěchat na pomoc. Zásadnějším škodám se vyhnulo i jedno z místních družstev a množí se úvahy, že by letos šlo připravit společné víno, s jednotnou vinětou a cenou a distribuované v obchodní síti po celé zemi, ze kterého by výtěžek šel na obnovu zničených vinařství. V mezičase funguje několik účtů pro zasílaní finanční pomoci (např. ten od VDP), němečtí vinaři z jiných oblastí přispěchali s degustačními bedýnkami jejichž celý výnos půjde do Ahru a podobně to už funguje i v Rakousku či Itálii, sbírky vín do aukce se organizují i na Moravě… Je svým způsobem dojemné sledovat, jak se uprostřed tornádem zdevastované obce sbíhají vína od vinařů, kteří sami teprve opravují střechy a počítají škody.

Zasažen nebyl jen Ahr, bohužel. S vodou bojovali i na Mosele či Sáře (sice tam jsou na zatopené sklepy trochu zvyklejší, ale přesto jsou škody třeba v Zeltingenu a okolí nemalé) a mnoha dalších místech. Přívalové deště zasáhly i Francii, voda spláchla vinice v Menétru-le-Vignoble a došlo k několika sesuvům půdy. Bohužel i na svahu apelace Château-Chalon, nejslavnější části mé milované Jury…

Komentáře používají Disqus