středa 28. července 2021

Dvě šumivá vína z Rhodosu

Dnes si uděláme krátkou zastávku na Rhodosu. V dávných dobá zásadní producent vína a největší exportér v regionu, první z ostrovů v Egejském moři jež se vinohradnictvím zabýval, jehož sláva a důležitost stoupala v podstatě až do 16. století do obsazení armádou Sulejmana I. K významnější obnově vinařství došlo znovu až ve století dvacátém, kdy kontrolu nad ostrovem získala Itálie. Právě skupina italských investorů založila v roce 1928 Compagnia Agricola Industriale Rodi, ve zkratce CAIR, i dnes největšího (a relativně velkého i v kontextu celého Řecka) a určitě nejviditelnějšího tamního producenta vín, jehož sláva je spojena především s bublinami vyrobenými tradiční metodou kvašení v lahvi, byť dělají, a vlastně čím dál častěji, i vína tichá. Vzhledem k poloze ostrova a tamnímu klimatu nepřekvapí, že srdcem produkce je okolí hory Attavyros a vinice v nadmořské výšce k sedmi stovkám metrů, výrazně na vápenci.

Z vinařství jsem vypil dvě vína – jejich nejznámější základní Brut a poté oblíbený Velvet v trochu „archivním“ ročníku 2005. CAIR Brut pochází z lokální odrůdy Athiri, která vlastně samostatně jako běžné tiché ani šumivé víno jinak příliš často vidět nebývá, spíš skončí třeba ve směsích s Assyrtikem nebo jako Retsina. Ale právě okolo hory Attavyros se dají nalézt i hodně staré výsadby, navíc pravokořenné, a odrůda dává o dost strukturovanější projev a vína mají lepší potenciál zrání než je jinak běžné. V tomto případě základních bublin za nějakých 10€ je výsledkem čisté, svěží, vyvážené víno s vytrvalým perlením, fajn kyselinou, dobře zakomponovanou dozáží (7 g/l), se slušnou délkou a výborně pitelné. Aromaticky do jablka, trochu žlutého zralejšího ovoce a něco jemnějších florálních vůní, středně plné, ovocité… mně to baví.

CAIR Velvet 2005 je kombinací odrůdy Athiri s mezinárodním Chardonnay, s výrazně delším zráním v lahvi na kalech i poté po odstřelu, dozážováno na rozumných 6 g/l. Trochu výraznější, tmavší barva, fajn vytrvalé perlení. Zřetelně nazrálejší a také zralejší hrozny, ale stále s pěknou čerstvostí. Kombinace bylinek, zralých malvic a broskví, s poměrně výraznou linkou medu a chlebovou kůrkou. Suché, trochu plnější a poměrně koncentrované, krémovost, žlutá ovocnost, lehce nahořkle citrusová kůra v závěru, bohatší, efektní. Velmi slušné bubliny!

Komentáře používají Disqus