pátek 30. července 2021

Bio(dynamické) Bordeaux a domácí bubliny

Vypili jsme láhev Château Beynat 2018 (web), červeného z apelace Castillon Côtes de Bordeaux. Odpůrci Bordeaux nemusí přestávat číst, tohle se trochu vymyká. Vinařství má svých 25 ha vinic od ročníku 2011 certifikovaně bio a od 2019 je to dokonce Demeter certifikovaná biodynamika. Odrůdově je to klasika směs Merlot (asi 70 %) a Cabernet Franc, z révy 25+ let staré ze svahů u Saint-Magne-de-Castillon na jílu a vápenci. Víno kvasí spontánně, je připraveno bez jakýchkoliv aditiv krom decentního síření (u některých vín bez síření). Jo a v případě tohoto hlavního vína nepoužívají sudy, zraje rok a půl v betonovém tanku, ale jiná cuvée do dřeva a/nebo amfor jdou. Bordó láhev, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Nijak zvlášť tmavá, pěkná rubínová barva. Čistá příjemná ovocná vůně, tmavší plody, švestka a směrem do lesního ovoce, s výraznější až lehce vánoční/svařákovou kořenitostí. Suché, šťavnaté, slušně plné, alkohol 14 % je skvěle zapracován, sladší uhlazenější třísloviny, fajn kyselina, tmavá ovocnost, slušná délka a balanc, decentní slaná linka. Třístovková záležitost u Kupmeto. Nic vyloženě složitého, ale moc dobře pitelné fajn Bordeaux, už teď přístupné, v trochu odlišném duchu bez typického výrazného vlivu dřeva.

Po delší době jsem zase ochutnal bubliny z Vinařství Krásná Hora (web), jejich Blanc de Noir Sekt 2019 připravený z odrůdy Pinot Noir. Lisovány celé hrozny, druhotná fermentace v lahvi a na kalech necelý rok, bez přidané dozáže a také bez síření. Pěkné vytrvalé perlení spíše menších bublinek. Čerstvá, docela výrazná aromatika, ovocnost do jablka a lehce křížal, s toastovou linkou. Suché, čisté, osvěžující, s fajn živou kyselinou ale celkově krémovějším uhlazenějším projevem, nic vyloženě řízného, a musím se přiznat, že bych dokonce tipoval pár gramů dozáže. Slušně dlouhá osvěžující dochuť. Příjemné, vybalancované bubliny bezvadné nejen jako aperitiv.

Komentáře používají Disqus