pátek 16. července 2021

Šestice supermarketových ryzlinků do 129,90 Kč

Většina z vás sem nechodí kvůli tipům na stovková vína ze supermarketu, ale mně občas přijde důležité provést „srážku s realitou“ a ochutnat pár vín mimo mou obvyklou bublinu. Obvykle mne samozřejmě jen utvrdí v tom, že spirála vede pouze jedním směrem a když poznáte skutečně kvalitní charakterní vína, tak k podobným základním lahvím se prostě jde jen těžko vracet a opravdu si je při pití užít. Na druhou stranu je příjemné zjištění, že to (povětšinou) nejsou úplné nesmysly, ale vína normálně pitelná a která není nutné nějak shazovat (samozřejmě pokud nezačneme řešit faktory jako ekologické zemědělství či se dloubat v technologických postupech při jejich vzniku). Mám ryzlinkové období a tak jsem tentokrát pořídil v Lidlu, Albertu, Bille a Kauflandu několik ryzlinkových kousků do 129,90 Kč :-) Jde samozřejmě o určitý poučený předvýběr, šlo by sáhnout po lahvích i levnějších a nebo od „rizikovějších“ domácích producentů, ale tím si radost nemusíme kazit.

Vína stála 99-129 Kč, ale v téhle kategorie jsou neustále nějaké akce a je klidně možné, že dnes budou o dvacku levnější nebo naopak dražší. Ryzlink rýnský jakostní suchý ze Znovínu Znojmu nemá uveden ročník, šarže je to 2020/51, ani bližší původ než Morava. Láhev bordó se šroubovým uzávěrem (u této kategorie vín naprosto preferuji). Citronová barva, na úvod trochu sevřené v aromatice, postupně trochu citrusové a zelené jablko, pocitově nečekaný až medovo-botrytický štych. Suché, čisté, kulatější, lehce krémové, něco kořenitosti, docela znát alkohol ač uveden jen 12.5 %. Ale jo, jen… nějak jsem doufal ve víc. Ale to ze mne možná mluví jen všechny ty sentimentální znovínské vzpomínky :-) Nákup tuším Albert. Vinné sklepy Valtice Ryzlink rýnský 2019 kabinet suchý uvádí konkrétní původ v Perné, viniční trati U boží muky. Zde protáhlejší láhev a pod plastovou záklopkou korek z drti. Citronová barva. Čisté ve vůni, naznačuje trochu vyšší kyseliny, citrusy do grepu a grepové kůry, nektarinka, dotyk medu. Suché, čisté, lehčí až středně plné, s fajn kyselinou, dobře pitelné, slušně udělané. Inu proč ne, po pravdě. Billa. Vinice Hnanice Ryzlink rýnský 2020 jakostní suchý deklaruje původ na Znojemsku. Láhev širší flétna a šroubový uzávěr. Světlejší citronová barva. Trochu výraznější, čerstvá ovocnější vůně, žluté ovoce, dotyk meruňky, krémovost. Suché, čisté, šťavnaté, s lehkým dotykem cukru (čtyři gramy) ale poměrně výraznou kyselinou která to drží na uzdě a celek vyvážený, ovocnost opět žluté a jablko, slušná délka. Vlastně dobré bílé, trochu líbivější ale nic zprzněného. Upřímně tohle bych se nebál doporučit, tuplem na za kilo v Lidlu.

A teď už se vrhneme na produkci zahraniční, konkrétně tedy Německou. Maybach Riesling 2020 trocken pochází z Rheinhessen a vyrábí ho továrna Peter Mertes. Láhev čirá protáhlejší bordó se šroubovým uzávěrem. Světlá citrónová barva, mladistvé čerstvé ve vůni, lehce citrusové. Suché, čisté, s výraznější kyselinou, decentně malvicově ovocné, přímočaré a snadno pitelné. Korektní. Z Kauflandu. Ernst Ludwig Riesling 2020 medium dry (Weinkellerei Hechtsheim) z Rheinhessen je láhev „typičtější“ pistole a uzávěr šroub. Světle citronová barva, čerstvá poměrně dost ovocná vůně, zralé malvice. Polosuché, přímé, ovocné, s lehce toastovou linkou, čisté. Pitelné a cukřík mnohé osloví, není tam nijak vyloženě vlezle. Původ Billa. Jean Cornelius Alsace Riesling 2019 láhev pistole, kovová záklopka a eco řada Nomacorc. Světlejší citrononová barva. Trochu nazrálejší aromatika, kombinace citronů a malvic a lehce karamelu a medu. Suché, čisté, středně plné, i v chuti již znát nazrávání, čisté, fajn ovocnost, vyvážené, solidní délka. Nic složitého, ale dobře udělaný kousek co neurazí. Koupeno v Lidlu. Raimund Prüm Essence Riesling Mosel 2019 je v setu navíc, sice z Kauflandu ale už za skoro 170 Kč. Pistole se šroubem. Světlejší barva. Zelené jablko ve vůni, hodně přímé, v chuti slušná kyselina a něco cukru ale celek fakt extrémně přímočarý, jednoduchý. 89 bodů od Wine Enthusiast mi přijde hodně štědré.

Výsledek? Netrpěl jsem. „Vyhrála“ to u mne dvě vína z Lidlu, Vinice Hnanice a za 119 kaček to Alsasko. Problém u všech těch vín je, že ne vždy byl první dojem „jééé, ryzlink“, šlo prostě o slušně vyrobená bílá. Morava mi ve výsledku přišla jako lepší volba. Koupím si občas nějaké na pití doma? Ne. Jsou na tom (minimálně nákladově) lépe lidé, které tahle vína fakt oslovují, zatímco já musím obvykle vysolit nějakých 250+ Kč, abych dostal ryzlink, který mne už zaujme? Jsou!

P.S. Přihlaste se níže k odběru Newsletteru! Slibuji, že bude chodit maximálně jednou týdně :-) A dostanete v něm přehled článků za uplynulé období, tipy na degustace ve dnech nadcházejících a možná sem tam nějaký drb či co se nevešlo sem na blog :-)

Komentáře používají Disqus