pátek 28. ledna 2022

Chutný červený Arcos a povedená bio Cava

Dnes si dáme Španělsko. A začneme jednou zajímavostí. Bodegas Arráez a jejich Los Arráez Arcos 2020, nedávno jsem tu ze stejné řady psal o fajn Syrahu. Jsme ve Font de la Figuera, na pomezí Valencie a Castilla-La Mancha, ve vinici poměrně vysoko v místních kopcích, v nadmořské výšce 735 metrů. Víno vzniká kompletně z okrajové polozapomenuté autochtonní odrůdy Arcos (také Arco, Arcos de Miguel, Juan Ibáñez, Concejón či Moristel), ze zajímavých vinařů v okolí ji dělá třeba ještě Rafael Cambra a čím dál víc na no sází také můj oblíbený Celler del Roure. Odrůda celkem málo plodí, ale je dost odolná vůči chorobám a také suchu, takže stoupající oblíbenost v současných podmínkách a u ekologicky hospodařících vinařů je celkem pochopitelná. V tomto případě hrozny kvasí ve velkém francouzském dřevěném tanku a tam následně čtyři měsíce víno zraje. Těžší burgundská láhev (č. 3526 z celkových 4570), kovová záklopka a celokorek. Rubínová barva, tmavší ale nic hlubokého. Čerstvá vůně, třešně a i tmavší plody, lehce kamenité, středomořské bylinky a trochu toustovaně ovoněné dřevem. Suché, čisté, šťavnaté, středně plné, sladkost červeného ovoce a dřevo, slušná délka, pitelnost, jemnozrnné tříslo, teplejší doznívání. Přístupné, fajn pití co vtipně vypadá. V sortimentu BIO Sueño, společně s dalšími vína producenta. Osobně mi třeba jejich Syrah sedí víc, ale u běžného publika si myslím vyhraje Arcos.

Druhé víno bude klasika, cava. Ovšem přeci jen trošku vyšší třídy. Oliver Viticultors (web) a jejich Gemma Gran Reserva 2016 Brut Nature Ecològic, láhev č. 2165 z 2800, odstřeleno po zhruba čtyřech letech na kalech a bez dozáže. Firma je rodinný podnik s 55 hektary vinic u několika různých obcí a s nemalými 12 pěstovanými odrůdami. V minulosti, do šedesátých let, víno dělali, ale pak až do roku 2010 jen prodávali hrozny velkým producentům. Než padlo rozhodnutí oprášit staré prostory a sami něco nalahvovat. Gemma je jejich top šumivé víno, kombinuje místní tradiční (nejen) bublinové odrůdy Xarel·lo 35 %, Macabeo 20 % a Parellada 15 % s nemalým dílem Chardonnay, zbylých 30%, které si navíc krátce poleželo ve francouzských dubových sudech. Lehce nazlátlé, výraznější v barvě, pěkné perlení menších bublinek. Ve vůni poměrně čerstvé a svěží ale s jasným delším ležením, jablko, sušené ovoce a bylinky, dotyk oříšků a toastu. Suché, čisté, s pěknou kyselinou a svěžestí, štíhlejší ale váhu to má, vyvážené, slušně dlouhé. Hezky postavená nadprůměrná cava, která bude fungovat jako aperitiv, ale skvěle doprovodí ryby a mořské plody. Bavilo. Vdechli jsme láhev v El Camino Tapas Restaurant.

Komentáře používají Disqus