středa 12. ledna 2022

Vinařství Lucashof a chutný Riesling z Forstu

Vinařská oblast Pfalz, druhá největší v Německu a zodpovědná za třetinu produkce země (i díky v průměru vyšším hektarovým výnosům), se táhne od Rheinhessen až po Alsasko (se kterým sdílí i část vinic), coby relativně úzký pruh paralelní s ale nedotýkající se Rýna. Odrůdově je to zde docela bohaté, ale s přesně čtvrtinou výsadeb vede Riesling a v posledních letech i náskok mírně nabírá. A pokud jde o ryzlinky, tak ty z nejlepších – charakterní a někdy možná až trochu svérázné – podle mne vznikají v širším okolí Forstu. Psal jsem tu o vícero producentech a k některým se pravidelně vracím, dnes se krátce zmíním o Weingut Lucashof (web), rodinném podniku sídlícím právě přímo ve Forst an der Weinstraße a s vinicemi právě i v onom širším okolí, už za hranicí Deidesheimu a Wachenheimu, ale to je coby vyzrálým hroznem dohodil, sotva dva kilometry :-)

Lucashof je podnik s 25 hektary vinic (včetně špičkových Grosse Lage Ungeheuer a Pechstein) v certifikovaném bio režimu a na cestě k biodynamice, s roční produkcí nějakých 170 až 200 tisíc lahví. Podnik vedou bratři Klaus a Hans Lucasovi, ale poslední roky už naplno i mladý Philipp Lucas, který dokončil studia v Geisenheimu a praxi ve vinařstvích Wittmann a Emrich-Schönleber a vrátil se domů. U Lucasových Riesling, a důraz je kladen na jeho podobu z jednotlivých specifických vinic, tvoří celých 9/10 produkce. Ale mají třeba i pozornosti hodný Sauvignon blanc. Ve sklepě fermentace v nerezu a zrání buď taktéž tam nebo ve velkých dřevěných sudech, žádné velká kouzla. Loni jsem některá jejich mladá vína z ročníku 2020 ochutnal i opakovaně (pravda zatím bez top GG kousků) a dost mne bavila Erste Lage Wachenheimer Goldbächel a Deidesheimer Herrgottsacker. Ale obzvláště skvěle se mi do vkusu strefilo jiné Erste Lage, 2020 Riesling Forster Stift. Tahle docela velká poloha, má 56 hektarů především na písčitých spraších, určitě nepatří mezi to nejlepší v obci, ale umí nabídnout lehčí a možná trochu přísnější výborná vína.

Láhev pistole se šroubovým uzávěrem. Citronová barva. Čerstvá, svěží, trochu pikantní, minerální vůně, výrazně citrusová, lehce florální do podbělu, dotyk žlutého melounu, mladistvá a energická a slinosbíhavá. Suché, čisté, středně plné a lehkonohé ale ne štíhlé, bezva kyseliny, šťavnatost, slušná struktura s dotykem krémovosti, dobrá délka a minerální linka. Hodně fajn, skvěle pitelný Riesling co bude v klidu ještě zrát, ale už teď velice baví a člověk má chuť ho klopit. Dováží Petr Zárybnický, běžná cena po lahvi 280 Kč.

Komentáře používají Disqus