pátek 21. ledna 2022

Wine Independent, ProWein, Anthony Barton, Freixenet na nákupech a skleničková pyramida

Asi jsem se tu nezmiňoval, že Lisa Perrotti-Brown před nedávnem sekla s pozicí šéfredaktorky Robert Parker’s Wine Advocate, ve kterém pracovala třináct let. A teď se ukazuje proč, rozjíždí totiž vlastní „naprosto nezávislý“ projekt nazvaný The Wine Independent. Spoluzakladatelem projektu je švédský fotograf Johan Berglund, který se specializuje na Bordeaux, a dalšími minoritními investory švédští vinní nadšenci „bez přímých vazeb na vinařský průmysl“. Magazín a hodnocení vína budou mít prý „průlomové způsoby vyhledávání“, nebudou přijímat reklamu od vinařství a dalších firem z oboru a celkově vrátí vinné žurnalistice morální integritu kterou ztratila. Těch projektů s hodnocením vína, které zdůrazňují nezávislost a upozorňují na (pro zákazníky jim důvěřující) nezáviděníhodný stav v zaběhlých magazínech, se teď vyrojilo nějak víc. Tak uvidíme, zda do všeho opravdu vnesou čerstvý vítr. Jižní svah, ač zaběhlé médium, zůstává v nezměněné podobě, mně totiž nikdo za pozitivní hodnocení vína za těch 15 let platit ještě ani nezačal! :-)

Vypadá to, že možná nejdůležitější vinný veletrh, ProWein, se po dvou letech výpadku letos opět uskuteční. Z březnového termínu byl ale přesunut na 15-17. května, což je podle nich varianta, která dává největší naděje vše spolehlivě a bezpečně provést. Pozdější termín navíc dost možná pomůže mnoha mladým vínům předvést se v trochu lepší kondici :-) Rozhodně to ale nepotěšilo London Wine Fair, další velký veletrh, který se koná ve stejném termínu. A vystavovatele, kteří se chystali na oba.

Zemřel Anthony Barton. Muž v čele Château Léoville Barton a Château Langoa Barton, který se zasloužil o další rozvoj jejich slávy a především kvality. V uplynulém týdnu na něj vzpomínalo mnoho osobností vinného světa, podívat se můžete třeba na článek v Decanteru nebo text Jancis Robinson.

Bublinový gigant (nikdo toho myslím nedělá v součtu více než oni, jsou to obludné stovky milionů lahví) Henkell Freixenet si pořídil do portfolia další vinařství. Dnes už se může pochlubit nejen obligátními bublinami jako Cava, Champagne, Crémant či Prosecco, ale nově mají i ty anglické! Konkrétně jim ve spárech utkvěl tradiční výrobce, na UK s dlouhou padesátiletou historií, Bolney Wine Estate. Což mi připomíná, že v Dubaji postavili největší pyramidu ze sklenek na šampaňské, je 8.23 metrů vysoká a použito bylo 54740 sklenic. Stavba trvala pět dní a celý projekt se konal ve spolupráci se šampaňským domem Moët & Chandon, jejich víno poté do pyramidy také teklo. Upřímně mi tohle přijde jako jediné vhodné využití pro coupe sklenky, protože na vychutnání kvalitních šumivých vín se ale vůbec nehodí :-)

Aktuálně dle World Heart Federation neexistuje žádné malé množství alkoholu/vína, které by bylo zdraví prospěšné. Ani ta mýtická „sklenka červeného denně“ (to je ze stejné sféry jako „půjdu na jedno“ nebo „od zítřka nežeru“). Tak uvidíme zase za rok, s čím přijde jiná studie :-) Za oceánem, v newyorských kinech, oproti tomu došlo k zásadní změně! Nově budou moct prodávat alkohol (přesněji pivo, víno a cider) i bez restaurační licence :-)

Komentáře používají Disqus