úterý 25. ledna 2022

Ochutnávka a novinky z Champagne Henriot

Už je to pár týdnů, co do Prahy dorazil zástupce šampaňského domu Henriot (web), aby u nového dovozce, kterým se stalo AdVivum, představil průřez jejich aktuální vinnou kolekcí. Psal jsem o nich před lety, dnes tedy spíš malá aktualizace a nějaké ty novinky. Dům je to stále rodinný, aktuálně v osmé generaci, ročně připraví něco přes milion lahví z 36 hektarů vlastních vinic a z hroznů nakupovaných od dlouhodobých partnerů. V rámci nedávných velkých škatulat mezi sklepmistry je opustil velmi vychvalovaný Laurent Fresnet (odešel do Mummu) a nahradila jej Alice Tétienne, vinařka se zkušenostmi z Nicolas Feuillatte a především čtyř let po boku Erica Lebela a Julie Cavil v Krugu. Ta v podstatě okamžitě rozjela projekt Alliance Terroirs, detailní průzkum jejich vinic i těch partnerských pěstitelů, s cílem nejen dostat z nich víc a přizpůsobit hospodaření aktuálním klimatickým změnám, ale také je posunout k ekologické formě obdělávání. Tak uvidíme, jak to půjde :-) A teď už se můžeme vrhnout na vzorky.

Brut Souverain je taková jejich klasika a oblíbený základ. Složení se mírně liší dle ročníku, ale v zásadě je to půl na půl Chardonnay a modré odrůdy s velkou převahou Pinot Noir nad Meunier. Mix 26 různých cru v Côte des Blancs a Montagne de Reims, okolo třetiny (ale někdy i více) tvoří rezervní vína a malou část i stará perpetuální rezerva. Na kalech alespoň tři roky a dozáž obvykle okolo 8 g/l. Chutnané víno báze 2015. Citronová barva, pěkné perlení menších bublinek. Čerstvé, dobře zařaditelné „encyklopedické“ šampaňské stylu větších domů, červené jablko a citrusy a lehce sladší dojem z vůně, decentně toastové. Suché, fajn kyseliny, dozáž znát ale slušně vyvážené, čisté, s mírnou nahořklostí citrusové kůry v dozvuku. Nekomplikovaně fajn a solidní kousek a upřímně pocitově lepší, než co jsem teď chutnal pár let, to mne trochu nudilo. Přišlo mi, že je tu trochu víc rezerv než dřív, a celkově o něco hlubší.

Neročníkový Blanc de Blancs Brut je klasické čisté Chardonnay z Côte des Blancs, celkem z dvanácti různých cru včetně Mesnil sur Oger či Avize, okolo 40 % rezervních vín a na kalech alespoň 4 roky. Zde šlo o bázi ročník 2014. Lehce nazlátlá barva, pěkné perlení malých bublinek. Citrusová a hodně toastová vůně, máslové pečivo, florální linka. Suché, dozáž pocitově nižší (uvádějí do 8 g/l), skvělé kyseliny, citrusová svěžest, moc pěkně postavené a strukturované, skvěle pitelné. Fajn věc.

Již vyprodaný Brut Millesimé 2008 z jednoho z top ročníků posledních dekád samozřejmě vzbuzoval velká očekávání. Tuplem když šlo o ročník, kdy Henriot slavil dvousté výročí, a navíc o víno už nějaký ten pátek po odstřelu a pomalu připravené k pití. Ročníkovky u nich jsou obvykle půl na půl Chardonnay a Pinot Noir, zde je poměr 53:47. Původ hroznů je v pěti různých cru hlavně v Montagne de Reims, pouze Premier a Grand Cru obce. Na kalech alespoň 6 let, dozáž zde 6 g/l. Citronová barva, pěkné perlení menších bublinek. Stále poměrně čerstvá vůně, jemnější, kombinace citrusů a zralého jablka, dotyk krémovosti, medu a již známky nazrávání. Suché ale dozáž je znát, jemnější, minerální elegantní, šťavnaté, slušně dlouhé, citrusy a sušené ovoce, delší, s lehce houbovými a zemitějšími tóny. Slušný kousek.

Neročníkové Rosé Brut je tvořeno z nějakých 70 % aktuálním ročníkem, v tomto případě je báze 2015, a zbylou část dělají rezervní vína (bez solery). Není tam úplně přesný recept, ale 50-60 % Pinot Noir a pak velká část Chardonnay a trochu Meunier, vše především Montagne de Reims. Barvu dělá přídavek tak desetiny červeného z Aÿ. Úplně jim nesejde na konzistentní a nějaké specifické barvě (oproti jiným podnikům, kde naopak obsesivně ladí charakteristický odstín), spíš o chuť. Zrání na kalech 3+ roky a dozáž pod 9 g/l. Zde barva hodně světlounká růžová, až trochu směrem Provence růžovek, pěkné perlení menších bublinek. Výrazně florální aromatika s linkou drobného červeného ovoce, jahody. Suché, čisté, červeně ovocné a trochu navinulé, dozáž až překvapivě hezky zakomponovaná, svěží, šťavnaté, minerální, s dozvukem sladkého ovoce, třešní. Moc příjemné pití.

Rosé Brut Millesimé 2012, další výtečný ročník, je 60 % Pinot Noir a 40 % Chardonnay z Aÿ, Mailly, Verzy a Mareuil-sur-Ay, barvu tvoří opět desetina červeného z Aÿ. 7+ let zrání na kalech a dozáž pod 8 g/l. Barva znatelně výraznější, pěkná tmavší starorůžová. Navinulejší, trochu divočejší a lehce zemitější aromatika, hlubší, jahodový kompot. Suché, čisté, minerální, trochu toastové, vyvážené, delší, červeně ovocné, hodně fajn bubliny.

Vinařství má v nabídce ještě pár zajímavých kousků, které jsme nechutnali. Je jím Cuvée Hemera, tvořené pouze původními Grand Cru vinicemi v Montagne de Reims a těmi o pár desítek let později přiženěnými v Côte des Blancs, na kalech 12 let. A úplnou specialitou je Cuve 38, které je tvořenou čistě z perpetuální rezervy založené v roce 1990 (a pojmenované podle původního tanku) a doplňované čistě Chardonnay z Avize, Le Mesnil-Sur-Oger, Oger a Chouilly. Následné víno po druhotné fermentaci zraje 6+ let na kalech a má nižší dozáž, zhruba 5 g/l. V každé edici dělají jen 1000 magnumek, aktuálně se prodává edice pátá tvořená ročníky 1990 až 2011. Docela rád bych zkusil :-)

Komentáře používají Disqus