pátek 6. května 2016

6x Champagne Henriot

Šampaňský dům Henriot je jednou z opravdu tradičních značek, rodina se do Champagne přistěhovala již v 17. století a ve spojení s vínem oficiální začínají v roce 1808. A do dnešních dnů je vinařství v majetku rodiny, což je u značek této velikosti (~ 1.5 milionu lahví) spíše výjimkou. Původně se Henriot významně zaměřoval na odrůdu Chardonnay, v současnosti je podíl odrůd zhruba půl na půl Chardonnay a Pinot Noir. Vinic mají paradoxně méně než dříve, z dřívějších více než stovky hektarů v top obcích je to dnes něco přes třicet, takže nákupu se samozřejmě nevyhnou. Většina vín má dozáž někde v zóně 8-10 g/l, ale působí možná o chlup sušším dojmem. Možná i díky vlivu nového sklepmistra, Laurent Fresnet se jmenuje, zájem o jejich vína docela stoupá a kvalita šla ještě o něco nahoru. Na náš trh je dováží Gourmet Services, ale prvním „dovozcem“ do našich zemí byl František Josef I., který učinil z domu Henriot oficiálního dodavatele Champagne pro rakouský dvůr. Včera jsem měl po delší době možnost ochutnat si průřez produkcí (krom demi-sec, to mi nějak nechybí, a nejnovějšího Cuve 38, na ně trochu atypického Grand Cru Blanc de Blancs v podstatě z neustále doplňované solery, ten snad někdy příště) a bylo to fajn.

Champagne Henriot Souverain Brut (Chardonnay především z Côte des Blancs, Pinot Noir hlavně z Montagne de Reims, trocha Pinot Meunier, celkem přes 25 různých obcí včetně výtečných Grand Cru poloh, zhruba 20 % rezervních vín) je základním a hlavním vínem domu. Citronová žlutá, krásné perlení spíše menších bublinek. Pěkná vůně s citrusovými a jemně květinovými tóny, trochu krémovosti, pečená chlebová kůrka. Suché, šťavnaté, vyvážené, bezva kyselina, dobrá délka, krémovost, ovocnost, bohatost, tak nějak „líbivě“ (nemyšleno negativně) akorát, encyklopedická ukázka dobré brut směsi z většího domu. Mám rád přísnější věci a tohle je na mne možná až moc uhlazené, ale oblibu naprosto chápu.

Champagne Henriot Blanc de Blancs Brut (čisté Chardonnay především z Côte des Blancs včetně top obcí, do třetiny rezervních vín) má pěknou jasnou barvou a výraznější perlení menších bublinek. Čerstvá, jemnější vůně, citrusová, trochu květinová, živá, pocitově jakoby trochu výraznější síra a reduktivní tóny. Suché, řízné, parádní kyseliny, dobrá délka pitelnost, šťavnatost, mineralita. V chuti energický výborný Blanc de Blancs, vůně by asi potřebovala trochu více prostoru.

Champagne Henriot Rosé Brut (primárně Pinot Noir z Montagne de Reims a díl Chardonnay z Côte des Blancs, růžové dosaženo smícháním s Pinot Noir vinifikovaným jako červené víno, do čtvrtiny rezervních vín) má světlounkou lososovou barvu, ve vůni krásně čerstvé, ovocné do jahod a malin s dotykem citrusových tónů. Minerální, čerstvě ovocné, bezva kyseliny a dotyk cukru trochu znatelnější, poměrně elegantní moc příjemné růžové. Pil jsem tohle víno nedávno a skoro bych si tipnul, že tohle byl nějaký nový ročník a především čerstvější degoržování.

Champagne Henriot Rosé 2008 (primárně Pinot Noir z Montagne de Reims a do třetiny Chardonnay z Côte des Blancs, růžové dosaženo smícháním s Pinot Noir vinifikovaným jako červené víno) velmi světlounká růžová barva a krásné jemné perlení. Toastová, jemnější, elegantně ovocná vůně do malých červených plodů, minerální. Suché, čisté, šťavnaté, krásně kyseliny a bezvadná minerální struktura, delší, vyvážené, velmi elegantní a moc příjemné pití. Má to báječnou lehkost a vzdušnost v kombinaci s vyzrálostí, to se mimo Champagne prakticky nevidí. Krásné víno, pro mne nejlepší vzorek večera.

Champagne Henriot Millésime 2006 (směs Chardonnay a Pinot Noir ze špičkových obcí – Mailly-Champagne, Verzy, Verzenay, Mesnil-sur-Oger, Avize a Chouilly) je víno stále parádně čerstvé, minerální, s mixem citrusů a sušených červených plodů. V chuti strukturované, poměrně výrazné, s krásnou kyselinou, minerální, delší, vyvážené, výborně pitelné, seriózní. Dozáž je zde trochu znát, ale furt pěkně suché. Povedené klasické šampaňské.

Champagne Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1998 (rovným dílem Chardonnay a Pinot Noir ze špičkových obcí – Mailly-Champagne, Verzy, Verzenay, Mesnil-sur-Oger, Avize a Chouilly, prestižní cuvée domu připravované v top letech, na kalech v lahvi dvanáct let a nyní již několik zraje i v lahvi po odstřelu kalů) má již docela zlatavou barvu, perlení méně výrazné. Ve vůni již znatelně nazrálé a s nijak rušivou fajn linkou oxidace, minerální, toastově pečeně ovocné. Suché, šťavnaté, toastové, minerální v chuti, sušené ovoce, mineralita, vyvážené, poměrně dlouhé. Fajn kousek pro milovníky tohoto stylu.

Závěr? Je to taková klasika, poměrně elegantní a precizně udělaná. Hlavně „základní“ Souverain je víno, které i přes suchost myslím potěší i méně zkušené konzumenty, ale bublinové nadšence rozhodně neurazí. U mne naprosté nadšení z ročníkové růžovky, to je krása! Ceny nejsou mírné, těžký život milovníka bublin…

Komentáře používají Disqus