pátek 13. května 2016

Charles Rousseau, pěstitelská Champagne, soutěže a další novinky

V pondělí 9. května zemřel Charles Rousseau, syn Armanda Rousseau, zakladatele jednoho z nejslavnějších vinařství Burgundska a zásadní hvězdy obce Gevrey-Chambertin. Dožil se požehnaného věku 93 let. Doménu již několik desítek let řídí jeho syn Eric a vypadá to, že další generací, která převezme otěže, by mohla být jeho dcera Cyrielle. Mimochodem zásadní součástí úspěchu této domény a vysokých cen, kterých dnes jejich vína dosahují, je krom nesporné kvality také směr, který určil právě Charles Rousseau. Již jeho otec vína aktivně prodával v USA hned po prohibici, angličtinou a němčinou plynně hovořící Charles se na export zaměřil naprosto zásadně a dokázal získat obrovské množství zákazníků ve Velké Británii, Německu a Švýcarsku, ty země jsou jim do dneška velmi věrné a těší se z alokací jinak těžko dostupných vín. Postupem času se ale výrazně exportně prosadil od Austrálie či Japonska po Jižní Ameriku.

Pěstitelská šampaňská jsou velmi přeceňována… alespoň to tvrdí W. Blake Gray. V ČR máme docela štěstí, že se sem vozí od pěstitelů nádherné kousky (snad příští týden vás čeká report s fajn degustace), ale v něčem má Gray pravdu. Od malých vznikají výtečná i velmi obyčejná vína, to že jde o pěstitele fakt není samospásné. Velké domy mají mnohem lepší možnosti, díky velkému množství hroznů na výběr i zásobám rezervních vín, dosáhnout v základech konzistentnější a dost slušné kvality. Je to v zásadě tak, že menší pěstitelé a vinaři, ti opravdu dobří, jsou zhusta vyprodáni a nemají moc potřebu posílat svá vína na soutěže, takže tam mezi sebou bojuje spíš ta nižší třída. Mimochodem Gray měl nedávno další zajímavý článek, o falešných vínech na soutěžích. Princip je jednoduchý… velký producent pošle mnohem lepší víno, než na které pak lepí medaile a plním jím regály supermarketů :-) Jo a když jsme u těch medailí, tak na Cuvée Ostrava 2016 vyhrál v kategorii polosuchých a polosladkých Solaris podniku Vingården i Klagshamn, tedy víno ze Švédska. Doba se mění!

Něco pro ryzlinkofilní část čtenářstva… souhrn kvalit ročníku 2015 v Německu od Michaela Schmidta na webu Jancis Robinson. Příjemné čtení, se těším… :-)

Další vinařství ze Champagne obrací svůj zrak k Anglii, tentokrát je to Vranken-Pommery. Nejdříve budou pracovat se surovinou z vinařství Hattingley Valley, výhledově si ale zajistí vlastní vinice.

Speciální uzávěr na lahve, u kterého můžete před otevřením stisknout tlačítko a uvolnit do vína něco, co naváže volnou síru. Prý určeno hlavně pro alergiky. Vývoj technologií okolo vína se ubírá podivuhodnými směry…

Česká televize má nový dokumentární seriál Parta Maraton. Asi bych se o tom nezmiňoval, kdyby jedním z šestice osob trénujících na maratonskou distanci nebyl David Šašek, moc fajn šéfkuchař restaurace Coda, se kterým jsem měl to štěstí spolupracovat na knize Fishmenu.

Komentáře používají Disqus