pondělí 25. listopadu 2013

Fishmenu – ryby, lidé, místa a také trochu vína

fishmenuNeživím se vínem, i když občas někdo má pocit že ano a domnívá se, že články pro hospodářky a sem tam nějaký časopis mne uživí, či snad že dostávám zaplaceno za texty zde na blogu :-) Ale ne, vše vinné je jen koníček a zábava, případně drobné „melouchy“. Jednou z takových pokoutných aktivit, a že času už fakt není moc kde brát, se stala spolupráce na knize Fishmenu (web). Byla to hodně zajímavá zkušenost, díky které jsem mimo jiné poznal nové zajímavé lidi, především šéfkuchaře Davida Šaška zodpovědného nejen za recepty či autorku podstatné části textů Barbaru Myšičkovou. K projektu jsem se dostal přes Aleše Pavlíčka, se kterým se dříve potkával na vinných degustacích, ten zase stojí za krásnými fotkami. A sám páchal stránky s tipy na vína a další pití k jednotlivým menu, sledoval postup vzniku a snažil se přispět svými názory, postřehy a návrhy. Jakožto „spoluautor“ tedy logicky nemám od výsledku odstup (ale zároveň mu ani nepotřebuji dělat reklamu, nejsem placen podílem z prodeje; případný úspěch knížky mne ale samozřejmě velmi potěší a klidně nakupujte tady), vše níže uvedené berte s jistou rezervou. Mám prostě radost, že se zadařilo a dílo je konečně na papíře.

umeni_varit_z_vody.indd

Knížka vznikala dlouho (ostatně cosi jsem tu naznačoval už loni v únoru a to vše bylo v pokročilé fázi příprav), proud neustále přinášel a leckdy zase odnášel nápady, aby spatřila ve finální podobě světlo světa před pár dny. Na první pohled to může být „další kuchařka“, a že jich teď do regálů knihkupectví přibývá neuvěřitelným tempem, ale vyplatí se listovat trochu víc. Není to dnes tak obvyklé „recept + fotka, sem tam celebrita“, byť recepty tvoří důležitou část a Emu Destinnovou za celebritu lze považovat :o) S tímhle se opravdu jde rozvalit do křesla a číst si. Ryby, řeky, rybníky, zajímaví lidé, vodní stavby. Rybí minulost i současnost, vše pevně ukotveno v naší vlasti. Příběhy. Celé to má velmi poetickou atmosféru, jeden z hlavních důvodů proč jsem do toho s radostí šel, a důvodů knihu otevřít je mnohem více, než jen chuť připravit si kvalitně štiku.

umeni_varit_z_vody.indd

Navíc kniha vypadá hezky a ne úplně tradičně (už čtvercový formát není úplně obvyklý), mám z toho moc dobrý pocit. Na domácí píseček prostě více než nadprůměrné a ani v kontextu zahraničí nepropadne, vzhledem ani obsahem. Ale na design a typografii rozhodně nejsem žádným odborníkem, že jo. Jasně, když se doma nořím do některých moderních „kuchařek“ od světových šéfkuchařů (nebo srovnávám gastronomické a vinné časopisy), tak se tu máme ještě hodně co učit :-) A určitě to nejde svádět jen na úplně jiný rozpočet a velikost cílové skupiny čtenářů, byť zrovna tento faktor hraje roli zásadní.

umeni_varit_z_vody.indd

Jednotlivé recepty jsou sestaveny do sedmi „menu“, čekají vás i nerybí dezerty a objeví si též třeba kachna. Jídla jsem všechna chutnal, profesionálně připravená Davidem Šaškem, a z mnohých si sedl na zadek. Nejsou to většinou nějak zásadně složité recepty, část už jsem zkoušel i doma a dá se v klidu provést (byť dobrovolně přiznávám, že třeba u geniálního lososa v nakládací soli jsem asi blbě navážil koření a kvalit Davidova vzorku zdaleka nedosáhlo), ale výsledky přesvědčivě velmi chutné. David je sice nadšenec do metody sous vide a v restauraci pracuje s různými dalšími srandičkami, ale zde se technologicky drží při zemi a v možnostech dnes běžné kuchyně. Což může být negativum pro některé gastronomické nadšence hledající nové výzvy a sjíždějící kuchařky z Fat Duck či restaurací jako Alinea, Arzak nebo Mugaritz :-) Žádný tekutý dusík, žádná centrifuga na rajčata, ale takové „primitivní“ oříškové máslo na filetu z lína je taky bomba!

umeni_varit_z_vody.indd

Blíží se vánoce, takže pokud řešíte dárky, třeba by se Fishmenu mohlo hodit :-) Koupit to jde buď za 399 Kč online na dobírku (případně, pokud by měl zájem někdo z vínomilců se kterými se pravidelně vídám nad sklenkou, napište mail a mohu dodat osobně), nebo za stejné peníze na některém z prodejních míst, která by se v následujících dnech ještě měla rozšířit. Vydavatel se rozhodl nejít cestou distribuce v knihkupectvích, ale spíše spoluprací s kvalitními vinotékami / lahůdkářstvími / restauracemi a podobnými podniky (takže pokud něco takového provozujete a máte pocit, že by Fishmenu obohatilo váš sortiment, klidně se mu ozvěte). Z hlediska obchodního si tímto krokem nejsem úplně jist, na druhou stranu ta knížka opravdu nesměřuje na cílovou skupinu zájemců o celebrity kuchařky ve stylu Česko vaří s Pohlreichem či Babicovy dobroty, se kterými by tam v regálech bojovala a trapně stála víc :-)

umeni_varit_z_vody.indd

Komentáře používají Disqus