čtvrtek 21. listopadu 2013

Beaujolais Nouveau 2013 na dvanácti vzorcích

Domaine-des-Terres-Dorées-Jean-Paul-Brun-Beaujolais-Nouveau-2013V rámci sebevzdělávání jsem se praštil přes kapsu a lehce masochisticky pořídil slušnou sbírku letošních mladých Beaujolais, když už dnes začíná ten jejich svátek. Ročník to bude spíše koncentrovanější a robustnější, ve vinicích proběhla kvůli počasí i přirozená redukce hroznů, a vína by měla být voňavá, výraznější, pěkná. Ale sklízelo se docela pozdě, což se na stavu mlaďochů může dost podepsat, a bylo to opravdu vidět. Jak určitě víte, tak Beaujolais mám rád, tedy ta normální neuspěchaná. Některá Cru od dobrých vinařů mohou být opravdu fantastické pití. Od nouveau lze typicky očekávat „jen“ svěžejší jednoduché víno, které může potěšit a na popíjení ve větším jeden den v roce a víkend po něm následující proč ne, ale výraznější zážitek nabídne jen těžko. Tak uvidíme, kolik vzorků splnilo alespoň tenhle nenáročný požadavek. Všechna vína byla degustována v teplotě 13-14°C, která je i ideální ke konzumaci podobného typu červených.

Domaine des Perelles (Guillaume Delmas) Beaujolais-Villages Nouveau 2013
Čerstvá, svěží vůně, fialky, suché, svíravější až trochu natrpklé s lehce zemitějším třapinovým tónem, ale slušně pitelné a nepůsobí nějak uměle. (vinshron.cz)

Château du Chatelard Beaujolais Nouveau „Les Gourmandises“ 2013
Trochu tmavší, hutnější barva. Výraznější vůně, fialové bonpary. Suché, dost kyseliny, trošku třísla, ale poměrně vyvážené a snadno pitelné, zároveň poněkud prázdné, v chuti se není čeho chytit. (kupmeto.cz)

Pierre-Marie Chermette (Domaine du Vissoux) Beaujolais „Les Griottes“ Primeur 2013
Projevem více „normální červené“, červená ovocitost, lehce jakoby zeleninový tón, suché, ovocité i v chuti, jemná perlička, dotyk třešňové sladkosti, slušná délka a mírná zemitost. V pohodě. (advivum.cz)

Beaujolais-Nouveau-2013-set-4

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau 2013
Jemnější, uměřenější vůně, ovocná, fialový bonpar, banán, naprosto typická pro tenhle styl vína, však jej taky Duboeuf definoval a proslavil (a region tím téměř zničil). Suché, lehčí, fajn kyseliny, mírný zemitý tón a decentní hořčina v závěru. Snadno pitelné, v kontextu velkoprodukčních „kvasinka 71B“ nouveau v pohodě. (winelink.cz)

Baronne du Chatelard Beaujolais Nouveau 2013
Sladší falešnější fialově bonbónová ovocnější vůně, kterou ovšem následuje dost tvrdá chuť, dohromady to moc neladí, končí trochu třapinově svíravě. (kupmeto.cz)

Pardon & Fils Beaujolais-Villages Nouveau 2013
Opět klasika, fialová bonbónovka a banán, výraznější, až mírně těkavé v projevu. Suché, pěkné kyseliny, šťavnatost, slušná „stavba“ (v rámci možností), výraznější, plnější, trocha svíravosti v závěru. V kontextu schematických nouveau nadprůměrné. (kupmeto.cz)

Beaujolais-Nouveau-2013-set-2

Domaine Lathuiliere-Gravallon Beaujolais Nouveau 2013
Normálnější „nehotové červené“ vůně spíše než ta technologická klasika, červená ovocitost, trochu divokosti a zeleninových tónů. Suché, zemitější, svíravé, drsnější, s výraznou kyselinou. Náročnější kousek, ale tak nějak přirozeněji. (fajnsmekr.com)

Château du Basty Beaujolais Lantignié Nouveau 2013
Fialová klasická bonbónovka, ovocitost, výraznější, slušné. Suché a docela výrazné i v chuti, svíravost, kyselina, syrovější, slušné, trochu zemité v závěru. Proč ne. (kupmeto.cz)

Domaine de Thulon Beaujolais-Villages Nouveau 2013
Jemnější až trochu nevýrazná vůně, náznaky ovoce, minerální a trochu lékárenský tón. Suché, docela vyvážené, poměrně „normální“ červené v chuti s lehce fialkovým štychem, dobře pitelné. Tohle bych si v karafě k obědu představit asi dovedl. (vinshron.cz)

Beaujolais-Nouveau-2013-set-1

Château de Grandmont Beaujolais-Villages Nouveau 2013
Extrémně temně fialové v barvě, oproti tomu spíše sevřená vůně, tmavé ovoce, fialový bonbon, nečekaná až lehce dřevěný tón. Suché, plnější, ovocité, svíravé, ale doznívající výraznou až nepříjemnou zemitostí až zatuchlostí. Hodně divné, docela by mne zajímalo, zda šlo jen o jednotlivou láhev. (kupmeto.cz)

Domaine des Terres Dorées (Jean-Paul Brun) Beaujolais Nouveau „Cuvée Premiére“ 2013
Divočejší vůně, červené ovoce, bylinky, lékárna, trochu třapinovosti a zemitosti. Suché, ovocné do višní, v chuti už to má nějaký zajímavější projev, slušně dlouhé, poctivě působící. Divočák, ale bavil. Od vinaře je na trhu i mladý L'Ancien (což je, ve variantě normální 2-3 roky staré, úplně parádní klasické Beaujolais), ale ten se mi včas na degustaci pořídit nepovedlo. (domaine.cz)

Pierre-Marie Chermette (Domaine du Vissoux) Beaujolais Cuvée vieilles vignes Primeur 2013
Trochu jablíčkové, zlobí malolaktika, divočejší, červené peckoviny, výraznější, víno v průběhu vzniku které vinařství ještě doškolí a časem nalahvuje jako normální fajn Beaujolais. Suché, peckovinově ovocné, slušně postavené a příjemně pitelné, nezprasené ale nehotové červené, trochu divočejší a zemitý tón, dobrá délka. (advivum.cz)

Beaujolais-Nouveau-2013-set-3

Po ochutnávce jsem dělal večeři a některá vína v průběhu večera dál pil. Hlavně ta z Domaine du Vissoux (byť letos působí méně hotově, než bývá zvykem) a láhev z Domaine des Terres Dorées, tedy v obou případech vína, který poněkud vybočovala z typického stylu. Ale nejsem si jist, zda bych u kteréhokoliv ochutnaného vína chtěl další láhev, vlastně. Myslím, že úplně stačilo :-) A na příštích pár dní mám co dopíjet, pokud tedy neudělám velký kotel ne zrovna levného svařáku a nevěnuji lidem na ulici…

Komentáře používají Disqus