čtvrtek 7. listopadu 2013

Kraus Sekt, bio vlašák od Spielbergu, Petit Edelspitz Zweigelt a André ze šlechtitelky

kraus-sekt-brutNa úterní ochutnávku především německých ryzlinků jsem do Vinografu dorazil s předstihem a měl tak čas zakoupit několik degustačních vzorků z Moravy a jeden z Čech, mrknout na malou část z aktuální nabídky vín po sklence. Kupříkladu Sekt vyrobený klasickou metodou kvašení v lahvi z Ryzlinku rýnského Mělnického vinařství Kraus (web). Tohle víno mne loni docela nadchlo, ale zrovna bylo vyprodáno a nutno počkat na nový ročník. Vinařství sice ročník neuvádí, alespoň z čísla šarže jde ale lahve odlišit (tento chutnaný byl RR11/S, předchozí postaven myslím na ročníku 2010). Pěkné perlení. Čerstvá, poměrně bohatá výraznější vůně, zelené jablko, sladší žluté ovoce a až mandarinkový citrusový tón, příjemná. V chuti vlastně oproti tomu působí květinověji, je suché, čisté, svěží, s bezva kyselinou, mírná hořčinka ke konci a fajn mineralita. Delší, plnější styl bublin, dobře udělaný. Líbilo dost, byť desítka mi přišla ještě o něco lepší. Tak či onak v kontextu domácích bublin jasný nákupní tip, cena 250 korun.

spielberg-Ryzlink-vlassky-organicVinařství Spielberg (web) přišlo s novou řadou vín (a vinětou s cikádou viniční) zvanou Organic, já vyzkoušel Ryzlink vlašský 2012 pozdní sběr polosuché (Žarošice, trať Maliny, vinice Oulehle). Réva je vedena v bio režimu, Spielberg víno popisuje dokonce jako biodynamické, ale to mi buď něco uniklo, nebo jde o omyl při práci s pojmy. Každopádně obsah lahve je fajn. Vůně hodně čerstvá, s medovými a citrusovými tóny a až vápenitě minerálním tónem. Čisté v chuti, dotyk cukru jasný ale kyselina ho pěkně vyrovnává a projev spíše sušší, vyvážené, plnější, pěkně udělané a výborně pitelné. Takhle bych si fajn bílé z Moravy klidně dovedl představit, bohužel uváděná cena 390 kaček už ho katapultuje do kategorie „okolo 15€“, kde je konkurence skvělých vín obrovská. Přesto držím palce :-)

petit-edelspitz-zweigeltDo sklenky mi dorazilo také víno od Špalka, Petit Edelspitz Zweigeltrebe 2009 (web). Tmavá barva. Poměrně hodně naleželá vůně, výraznější, peckoviny až přezrálé či do džemových tónů, teplejší projev, decentní zemitost. Suché, plnější v chuti, sladší ovoce a zároveň trochu natrpklé, trochu čouhá alkohol, ne úplně vyvážené. Nijak zvlášť neoslovilo, po pravdě. V případě zájmu o „tradičně“ udělaný moravský Zweigelt ze sudu bych doporučil třeba ten devítkový od Jaroslava Osičky, mne rozhodně baví víc (a cena je zhruba o stovku nižší, k 250 korunám).

slechtitelka-andre-2011A na řadu přišla také Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice (web) a jejich André 2011 pozdní sběr z řady CH.C.André, původ tradičně v trati Nadzahrady. Temná barva, fialový tón. Expresivní, až parfémová ovocitost, tmavě lesní, připomíná borůvky, celkový projev trochu evokuje některá Côtes du Rhône. Velmi suché, tvrdší, šťavnatá kyselina a ovocná čerstvost, třísloviny již trochu uhlazenější, slušně ale nijak složitě postavené, dobře pitelné výraznější červené, překvapivě trochu kratší. Pocitově víno co se snaží vypadat seriózně, ale úplně se mu to nedaří. Na André v takhle mladém věku také až překvapivě hotové. Docela by mne zajímalo srovnání se starými keři téhož ročníku, což bývá víno s docela slušným potenciálem a pravidelně jedno ze zajímavějších domácích červených.

Komentáře používají Disqus