pátek 27. května 2016

Fajnšmekří párty a bubliny před Praha pije víno

Včerejší podvečer a večer jsem strávil tréninkem na Praha pije víno. Vinaři se samozřejmě sjíždějí trochu s předstihem a tak byla možnost se s některými potkat i mimo festival. Nejprve to byla průřezová degustace Champagne Larmandier-Bernier, v Praze jsou na pozvání dovozce Domaine R&W poprvé Pierre a Sophie Larmandier. Že jde i o pěstitele lze momentálně poznat na Pierrovi, který nedávno uklouzl na mokré trávě ve vinici, noha mu nějak špatně zapadla do díry v zemi a zlomil si kotník. Takže na stánku bude asi aktivnější Sophie. O vinařství se rozepíšu více, každopádně je určitě nevynechte, obzvláště pokud budou rozlévat cuvée Longitude. „Zeměpisná délka“ je na rozdíl od jejich dalších vín směs z různých částí Côte des Blancs, z obcí co se táhnou v nudli nad sebou a protíná je jeden poledník, řekněme :-) Nádherná, šťavnatá, řízná, suchá, minerální, štíhlejší parádní šardonka, perfektní ukázka stylu.

No a druhou akcí se stal večírek ve Fajnšmekru, zábavní pijatyka s několika vinaři a příznivci tohoto sympatického malého obchodu ve Vršovicích. Fred Niger z Domaine de l’Ecu, biodynamické legendy Loiry (psal jsem tady), dorazil i s přítelkyní Claire Ouziallas, vinařkou z Bordeaux (její rodina vlastní tři vinařství v oblasti Saint-Emilion, vše už dlouhodobě v bio režimu). Ta v podstatě kdykoliv to šlo chovala nejmladšího účastníka akce, šestitýdenního syna Bianky a Daniela Schmitt z Rheinhessen. Dorazil také Petr Nejedlík z Dobré vinice s manželkou, ostatní vinaře nadchlo jeho Veltlínské zelené kvevri 2012 (Francouzi hned chtěli nakupovat, mně se taky moc líbilo) a Créme de Riesling se „vypařil“ (slovy Claire) tak rychle, že jsem se ani napít nestihl. No a na hlavu to celé postavil Thierry Michon z Domaine Saint Nicolas, vinařství sídlícího na dohled Atlantiku, u starých salin poblíž L'Ile d'Olonne. Ten slíbil na festivalu zahrát na akordeon, pokud ho někdo zapůjčí. Ale umí jen na knoflíkový, ne na klávesový…

Normálně fotky hodně přebírám a snažím se vždy uveřejnit jen takové, kde všichni vypadají co nejlépe, lahve nejsou rozmazané a tak. Ale dneska udělám výjimku. Byla to celé prostě moc fajn párty, kde se pila poctivá nezprasená vína a všichni se měli dobře. S biodynamiky je sranda! :-) Žádné psaní sáhodlouhých poznámek, prostě si ty vína užít! Dobře si popovídat, zasmát se, něco sníst, zapít to trochou muscadetu… někdy mám pocit, že víno beru zbytečně vážně a jen si vše komplikuji :-) Pokud se na Praha pije víno chystáte, tak vína z Weingut Schmitt určitě nevynechejte, mají pár výtečných kousků. O Domaine de l’Ecu to platí samozřejmě také, tam není co řešit. A u Domaine Saint Nicolas se samozřejmě také stavte, ať už to bude s hudební produkcí nebo bez :-)

Komentáře používají Disqus