pátek 20. května 2016

Rakouský slaďák, fajn Aligoté a pár poznámek z uplynulých dní

Rozhodl jsem se, že udělám něco se zásobami sladkých vín, která v posledních letech nahromadil a nějak se nedostává příležitostí je pít. Prostě je otevřu jen tak a užiju si je postupně, v průběhu mnoha dní, večer místo kousku čokolády :o) První šla pod vývrtku láhev z vinařství Wenzel (web) od Neziderského jezera, sídlí v Rustu, konkrétně Beerenauslese Cuvée 2008. Psal jsem o nich více u lahve dalšího sladkého loni. Tohle víno je odrůdově Welschriesling, Gelber Muskateller a Pinot Gris, dvanáct alkoholu, projevem krásná klasika. Zlatá žlutá barva, ve sklence se trochu táhne ale nic sirupového. Výrazná, sladká, medová vůně, meruňková marmeláda, jemně kořenité, dotyk vanilky a exotických květinových tónů, velmi decentní těkavka. V chuti poměrně silné, koncentrované, sladké, mírně pečeně ovocné, delší, teplejší, uhlazené ale s dobrou kyselinou a není utahané. Moc fajn! Po pravdě bych vlastně neměl problém tu 0.375l láhev za večer vypít. Ale mám obavu, že už takhle do sebe cpu dost alkoholu, ještě abych k tomu přidal deka cukru… :-) Tenhle vinař umí, pro studenty WSET v Rustu ideální zastávka, škola s ním pomalu sdílí dvůr.

Včera dělal Jiří Hron další ze svých ochutnávek, tentokrát šlo o bílá vína z Burgundska. Pokusím se sepsat více časem, každopádně ač tam byl i nějaká to 1er Cru Chardonnay, tak mne nejvíc zaujalo jedno Aligoté. Konkrétně Domaine Vincent Charache Aligoté Vieilles Vignes 2015. Víno mladičké, čerstvé, s překvapivě výraznější aromatikou trochu do citrusů, krémový tón. V chuti suché, čisté, s pěknou kyselinou ale uhlazenější, krémovost, dobrá délka, takové příjemně vyvážené a nekomplikovaně fajn. Někdy není nic víc potřeba, když je to dobře udělané.

Zmiňoval jsem se tu minulý týden o výpravě za kořeny rodiny Riedel, i z tohohle časem možná zpracuji článek. Pro dnešek jen fotka. Je z Kristiánova, kde dříve stála jedna ze riedelovských skláren, dnes na stejném místě najdete v podstatě jen les. A kousky spečeného skla či úlomky hotových výrobků. Byla strašná zábava sledovat (no dobře, taky jsem se přidal) několik desítek novinářů z celého světa, jak se s dětskou radostí šťourají klacky v hlíně, navzájem trumfují kdo našel hezčí sklíčko, nadšeně běhají za Maximilianem Riedelem a ukazují mu obzvláště zachovalý knoflík… :-)


Návštěva přinesla archivní vzorek a je to teda dost vtipný... :-) #riesling #Germany #fun #fb

A photo posted by Jan Čeřovský (@belcarnen) on


Komentáře používají Disqus