úterý 17. května 2016

Litr za euro, sekt Karel IV., syntetické víno, smutné zprávy

Jeden z mých „oblíbených“ (= rozuměj velmi často jsem se o něm zmiňoval v souvislosti s vínem nepříliš jakostním či vyloženými podvody a podvůdky typu návodné doporučení, které z jejích dovozových vín označovat jako Pálava, viz zábavný starší ceník) producentů/dovozců vína, Vinařství Mutěnice, je nyní ve společné skupině s Neoklasem, jedná se tak u druhé největší vinařské uskupení u nás. Na téma si můžete přečíst rozhovor na iDnes, je to hodně zajímavé. Jsme tu my, vinní nadšenci, a naše „bublina“ a významně omezené vnímání světa vína. Hledáme „terroir“, specifický charakter vinic, potenciál odrůd, debatujeme o zásazích vinaře, snažíme se sehnat pár flašek z nějaké malé šarže a řešíme podobné kraviny. A pak je tu ten velký byznys, litr také vína za euro, drsné souboje o pozice v supermarketech a „příklon je k vínům polosladkým“ :-)

O Neoklas měl prý zájem také Bohemia Sekt, nakonec ale nebyl úspěšný. Tak snad alespoň zaujmou novými bublinami. Z aktuálního zásadního tématu, oslav 700 let od narození Karla IV., nyní těží leckdo. A vinařství nejsou výjimkou, „exklusivní řadu vín na počest Karla IV.“ mají třeba Tempářské sklepy Čejkovice, Bohemia Sekt si pak připravil čistý Pinot Blanc ročníku 2011 vyzrávaný na kalech 48 měsíců. 700 lahví, 700 Kč každá. Když jsem u nich byl před nějakou dobou na návštěvě, tak jsem jeden jejich Pinot Blanc v neprodejné šarži chutnal, a bylo to vyloženě skvělé. Takže tohle víno mne dost láká, ale nechci se stát obětí podobného marketingu. Jenže… no… možná neodolám :-)

Když jsme u velkoproducentů… už v minulosti jsem se zmiňoval, že u některých úplně základních spotřebních vín mi skoro přijde škoda, pokud jsou připravována tak složitě z hroznů. Hypermoderní technologie typu vakuové odparky, aromatické kvasinky, macerování toastovaných dubových hoblin, arabská guma a já nevím co všechno ještě, aby víno vypadalo a chutnalo dle představ „trhu“. Proč prostě rovnou něco hodně neutrálního nearomatizovat? A proč vlastně fermentace moštu z hroznů? Nebylo by snazší míchat rovnou ve správném poměru alkohol, esence, vodu… :-) Všechno přijde, nebojte, teď jsem zrovna četl článek o „syntetickém víně“ na New Scientist, jako první to byla variace na Moscato d'Asti. Prý žádný zázrak, podle všeho, byť zrovna u tohoto typu vína bych si technologické variace celkem dovedl představit. Nyní se ale snaží napodobit Dom Pérignon :-) Nejsem nějak velkým fanouškem značky a nepovažuji tohle víno kvalitou zas za tak výjimečné jak je obvykle prezentováno a cena naznačuje, přesto jim moc šancí nedávám. Ale jestli přesto vytvoří dostatečně přesvědčivou napodobeninu bez použití jediného hroznu, tak se máme na co těšit. Příště specifický ročník Romanée-Conti, potom… Pálava! ;-)


Což mi připomíná, že měl premiéru film Sour Grapes, který mapuje vzestup a pád největšího odhaleného padělatele vín, Rudy Kurniawana. Těším se! „Náhradních“ vín bude v letech příštích asi třeba, po letošních mrazech v Burgundsku a obrovských ztrátách z potenciální sklizně přišla další rána, tentokrát krupobití a k tomu záplavy. Letos to se Chablis vypadá fakt bledě. A smutně a ve Francii dnes také skončíme. O víkendu ve věku 91 let zemřel Aimé Guibert, zakladatel asi nejslavnějšího vinařství v oblasti Languedoc-Roussillon, Mas de Daumas Gassac (viz report z degustace). Letos těch vinařských legend odešlo už nějak moc…

Komentáře používají Disqus