středa 4. května 2016

Čtvery bubliny – Anglie, Itálie a Morava

V neděli jsem pil dvoje různé bubliny z Anglie, nedám na ně dopustit a už jsem to tu psal několikrát, v názoru na jejich kvality už rozhodně nejsem sám (teda pokud dáte na soutěže a různá slepá srovnání) :-) Pokud jde o špičková šumivá vína, tak ta nejlepší jsem stále měl z Champagne, ale nejblíže k nim má právě Anglie, následně top crémanty a cava, Franciacorta a potom všichni ostatní. Pokud jde o dostupnost, tak s tou je to u Anglie dost špatné. A ani nějak zvlášť neušetříte, svých vín si cení vysoko. S přáteli padla láhev Nyetimber Classic Cuvée 2008 ze Sussexu, klasická směs Chardonnay + Pinot Noir + Pinot Meunier, od většího a známého producenta, kterými mi ale kvalitativně přijde hodně vysoko a skoro nikdy mne nezklamal, psal jsem o jejich vínech už několikrát. A Nyetimber nezklamal ani tentokrát. Víno potřebovalo docela dost nadechnout a pak se odměnilo výraznější, efektní nazrálejší vůní, pečené malvice, toastovost, dotyk citrusové ovocnosti, poměrně komplexní projev. V chuti důrazné, s parádní kyselinou, citrusy, bezva struktura, mineralita, délka, vyvážené, klasické krásně udělané bubliny.

Na srovnání padla láhev z nedávné akvizice v Londýně, nakoupil jsem docela dost anglických bublin především od producentů co zatím nepil, mezi nimi Hattingley Valley Blanc de Blancs 2010. Tentokrát je to oblast Hampshire, vinice Cottonworth, výběrové hrozny odrůdy Chardonnay, menší podíl vína kvasil a ležel v burgundských dubových sudech z části nových. Světlejší citronová barva, pěkné vytrvalé perlení. Výraznější, bohatší citrusová vůně, trochu krémová. I v chuti opulentnější, na bubliny z vlhkého chladnějšího Albionu rozhodně, s bezva kyselinou ale zároveň i jasnou dozáží, citrusy, krémovost, delší, efektní dobře udělané. Ale po pravdě ten Nyetimber mi přišel strukturovanější a bavil mne víc. Už se každopádně nemohu dočkat na lahve z Gusbourne Estate, Hambledon nebo nový ročník Grosvenor Blanc de Blancs z Ridgeview Estate. Vivat anglické bubliny! Nakupovat bohužel nutno v zemi původu.

Se Champagne je kvalitou často srovnávána italská Franciacorta. Odrůdy často úplně stejné, podmínky ale úplně jiné a vína jakbysmet. Na rozdíl od bublin anglických si je se Champagne spíše nespletete, struktura vín je o dost jiný. Na našem trhu jich není k dispozici moc, Prosecca se tu vypije neuvěřitelná hromada ale Franciacorta je cenově přeci jen poněkud výše a zájem zas tak velký není. Takže mne dost potěšila možnost ochutnat základní Brut od Azienda Agricola Riccafina di R. Fratus, víno odrůdově 85 % Chardonnay a 15 % Pinot Noir z hroznů pěstovaných v biorežimu. Dováží Wine Emotion. Pěkná citronová žlutá, efektní perlení menších bublinek. Výraznější, trochu lahvově nazrálejší aromatika s medovými tóny, žluté ovoce, pečený ananas, mineralita. Suché, trochu plnější výraznější styl, pěkná kyselina, koncentrované, důrazné, žlutě ovocné s decentní mandlovinou v delší dochuti. Poměrně efektní kousek a hodně slušné bubliny.

A když už šumíme… o víkendu u tchýně jsem si zase udělal výlet do Lidlu a trochu doufal, že tam na odpoledne a večer k ohni ulovím na zkoušku cavu za stovku v rámci Španělského týdne. Bohužel všechno bylo pryč a tak jsem musel připlatit o pade víc a vzal Charmat de Vinselekt Brut, tedy nižší řadu bublin od Vinselektu Michlovský, víno vyrobeného druhotnou fermentací v tanku a ne v lahvi (jak vzniká Crémant de Vinselekt). Zelenkavá světlejší barva, méně výrazné perlení. Ovocné, čisté, lehké, zakulacené troškou cukru ale stále spíše suché, příjemné přímočaré jednoduše postavené bubliny. Neurazí, ale taky nenadchnou. Ale zase za stejné peníze, co stojí flašky výše, pořídíte 3 až 8 lahví charmatu :-D

Komentáře používají Disqus