středa 27. října 2021

Boüard odsouzen, Meunier, modré odrůdy ve Francii a láhev zkoumaná FBI

Před nedávnem jsem se zde zmiňoval o problémech, kterým aktuálně čelí klasifikace v St.Emilionu. A také o soudním sporu s majiteli tamních hvězdných vinařstvích. Hubert de Boüard, spolumajitel Château Angélus, byl odsouzen k pokutě 60 tisíc EUR za vměšování do klasifikace v roce 2012, resp. přímo její zmanipulování. Soud rozhodl, že jeho vliv šel nad rámec „jen“ střetu zájmů, který měl coby vinař, jeden z těch navrhujících pravidla nové apelace a zároveň i člen komise, které o všem rozhodovala. Jelikož mu hrozilo i vězení je tato pokuta, nižší než mohla být a v kontextu produkce Angélusu a další prestiže a mediálního zviditelnění které přineslo tehdejší povýšení na St.Emilion Premier Grand Cru Classé ‘A’ , vlastně zanedbatelná. Ale verdikt „vinen“ se Bouardovi samozřejmě nelíbí. Souzen s ním byl též Philippe Castéja, majitel Château Trotte Vieille, ten byl ale osvobozen.

Krug pustil do světa ročníkovku 2008 a opět ukazuje, že se nebojí odrůdy Meunier, což je u slavných velkých domů spíš výjimka. Ve směsi je ho celá čtvrtina a dokonce více než Chardonnay! Meunier umí být skvělý, když se to s ním umí a je ze správného místa. Jo a dozáž je tam jen někde k 4-5 g/l, taky moc pěkné. Ještě jsem bohužel neochutnal, ale moc rád bych, dost mne láká :-) Začnu šetřit!

Mimochodem pokud jde o odrůdy ve Francii… výše zajímavá tabulka distribuce těch modrých ještě na počátku šedesátých let. Není to zas tak dávno, ale ten obrázek je teda hodně odlišný oproti současnému stavu :-)

Pobavil mne jeden záznam z archivů FBI, na vládním webu najdete i zajímavý text ke zkoumání podobných dokumentů obecně, problémech se zkratkami a žargonem a tak. Týká se vína, které Chruščov daroval Kennedymu, jde o výsledek žádosti o laboratorní analýzu vína a odhalení případných toxinů (jiných než alkohol). Nic se jim najít nepodařilo a víno tedy nemělo prezidenta otrávit. Vtipná je ovšem jedna samostatní větička v závěru: „Víno bylo v průběhu zkoumání zkonzumováno.

Komentáře používají Disqus