pondělí 4. října 2021

Veltlín a ryzlinky z brněnských vináren

Pozvali mne do Brna, abych coby nezaujatý ochlasta zhodnotil vinárny nominované pro letošního Gourmet průvodce. A měl jsem se dobře! Možná i nějaké dojmy sem pro web zpracuji – kde jsem se cítil nejlépe, kde mi přišla nabídka nejširší, kde nejzábavnější a u koho se pije z nejhezčích skleniček :-) Ale nejdřív odhrnu pár poznámek k vínům. Primárně jsem jel z nabídky po skle, ovšem nebyl to vůbec problém a ochutnal jsem tak i opravdu výtečná vína. Vlastně bezva překvapení. Dost to tam žilo, lahví otevřených hodně a některé další nebyl problém přidat, protože je dál v klidu udají (jen jednou jsem se setkal s vínem otevřeným očividně příliš dlouho a unaveným, což bylo ale obratem vyřešeno). Dneska se mrkneme na první tři bílá, další budou následovat.

V justWINE v ulici Dvořákova, kde se specializují spíš na bio/natur produkci, jsem si dal od Lesehof Stagård (web) z Kremstalu jejich mladičký Handwerk Grüner Veltliner 2020. O vinařství jsem tu psal při hodnocení dvou jejich ryzlinků. Handwerk je jejich řada nad základem, jde o něco málo pozdější sběr z dvou vinohradů na trati Pfaffenberg, z keřů ve věku 30 až 60 let. S asi dnem macerace a spontánní fermentací, nerez a školení na kalech. Certifikováno bio a značeno jako vegan. Výraznější žlutá barva. Čerstvá, energická, minerální a lehce kouřová vůně, s trochou citrusů a linkou bílého pepře. Suché, čisté, středně plné, šťavnaté s moc pěknou kyselinou, vyvážené, hezky postavené, s velmi decentním dotykem sladkosti spíš dodávajícím tělo. Slanost, fajn délka, pitelnost… výborný veltlín!

Ve Vinné galerii jsem logicky musel zkusit něco od VICAN Rodinné vinařství (web), krom klasického mladého vlašáku z Ořechové hory jsem samozřejmě nemohl vynechat kvevri víno :-) Tedy minimálně půl roku v amforách a lahvováno bez filtrace a čiření, síra by tam měla být minimální. U podobných věcí tak trochu očekávám, že hrozny budou alespoň z bio produkce, což ale zde pokud vím neplatí. Chutnal jsem Kvevri House Riesling 2018, což bych čekal bude rýňák, podle viněty jde ale o směs rýňáku a vlašáku z trati Pod Mušlovem. Matnější naoranžovělá barva, opalizující. Hodně aromatické, voňavé, expresivní, především lehce nasládlé florální a evokující až tramín, ale s náznaky ovocnosti do meruňky. Suché, čisté, s fajn kyselinou, svíravosti a tříslovin překvapivě nijak radikálně, lehce zaoblené a s trochu znatelnějším alkoholem a plností, opět florální s dotyky peckového ovoce. Je to, v kontextu „oranžád“, takové líbivěji přístupné a myslím zajímavá ukázka stylu v mainstreamové podobě.

V Klára Bára vínobar jsem samozřejmě, podnik provozují dcery vinaře, musel zkusit i něco z pavlovského Vinařství Ilias (web). A na úvod sáhl po lahvi Ryzlink rýnský I. 2020 pozdní sběr z bio certifikované vinice v trati U tří pannen v Dolních Věstonicích. Čerstvé, čisté, svěží, s citrusovou/limetkovou vůní a lehce květinovou a fajn „zelenější“ herbální linkou. Suché, šťavnaté, středně plné ale štíhlejší a poměrně řízné, výrazná kyselina, pitelnost, osvěžující. Zábavné pro ryzlinkofily a fandy ostřejších kousků. Takže mi sedlo hodně :-) Ostatně nebylo to poprvé a moc nechápu, že jsem ještě neodlovil nějaké lahve na doma.

Komentáře používají Disqus