středa 17. března 2021

Dva mladé ryzlinky od Stagårdů

Od Lesehof Stagård jsem poprvé prochutnal prakticky celou produkci na VieVinum ve Vídni v červnu 2018 a byl moc spokojen (z vín i degustace s vinařem), o několik měsíců později jsem testoval několik lahví u dovozce JustWine a loňský rok opakovaně pil jejich osmnáctkové ryzlinky. O víkendových narozeninách ryzlinku jsem zase dvě jejich lahve otevřel a teď se chystal u poznámek pouze odkázat na starší článek o vinařství, ale prostě ho nemohu najít. Živě před sebou vidím text začínající poznámkou, že pokud vám Stagård nepřijde úplně typické rakouské jméno, tak máte pravdu – je Švédské, odkud pochází otec současného vinaře, Kenneth Stagård, který se do tradičního historického podniku z Kremstalu přiženil v osmdesátých letech minulého století. Buď jsem ten článek měl jen rozmyšlený a nenapsal, nebo fakt špatně hledám. Tak ve zkratce dnes, ať už poprvé nebo znovu :-)

Pod historickým podnikem si lze představit sklep okolo tisíce let starý, první zmínku o statku (jako Lesehof Tegernseer) z roku 1424 a ten pak v majetku rodiny Urban, s nepřerušenou vinařskou tradicí do dnešních dnů, od roku 1786. Hlavně ryzlinky (vinař je velkým fandou těch německých a kamarád leckterých tamních vinařů a má to štěstí, že v rámci Kremstalu pracují i na top ryzlinkových polohách) a veltlíny, ale i nějaký ten Sauvignon, Pinot Blanc či Zweigelt. Od roku 2006, kdy podnik převzal mladý Urban Stagård, jedou bio ve vinicích (certifikováni od 2009) a čistě i ve sklepě. Krom oživení některých viničních poloh, celkem dnes mají 17 hektarů, začali používat na fermentaci nejen nerez ale i kameninu, jedou obvykle spontánně a s omezenou sírou, s delším ležením na kalech. Přidali trochu macerace, sem tam použijí i trochu celých hroznů. Nejpyšnější jsou na sérii vín z jednotlivých vinic (okolo Steinu, kde sídlí, a v okolí obhospodařují i polohy jako Hund, Kögl, Pfaffenberg, Schrek či Gaisberg) a jak se jim daří zachycovat jejich potenciál a specifika, ale já v případě mlaďochů otevíral nižší řady a směsi více poloh.

Základní Riesling Urban.R 2019 (Niederösterreich) je nerezovka z různých vinic v Kremstalu, nějakou dobu na kalech, lahvováno do pistole se šroubovým uzávěrem. Trochu matnější citronová žlutá barva. Na úvod lehce kvasnicové vůně, svědčí tomu rozdýchání a druhý den nabízelo o dost více. Čisté, svěží, florální, malvice, lehce oříšek a minerální linka. Suché, čisté, fajn kyselina a lehounký dotyk cukru, vyvážené, přímé, snadno pitelné. Nic složitého, ale dost sympatické „jen tak“ pití co mizí samo a těší.

Riesling Handwerk 2019 (Kremstal DAC) pochází velkým dílem z různých částí Pfaffenbergu, včetně poměrně vysoko posazených míst, na břidlicích a rulách. A také z nižších poloh pod tratí Schreck, kde najdete modrou břidlici, a z poloh u Mauternu. Zhruba den macerace, decentní podíl celých hroznů, čistě nerez a zrání na kalech. Citronová barva. Od vůně tvrdší, hranatější, projev. Minerální, s ovocností směrem meruňka, kouřová linka a něco florálních projevů. Suché, čisté, s výbornou kyselinou a šťavnatostí, vyvážené, fajn délka. Dobrá struktura, balanc, skvělá pitelnost. Dost povedený rýňák!

Komentáře používají Disqus