pondělí 15. března 2021

Tři chutná Beaujolais-Villages od Jadota

Otevřel jsem nedávno, ke grilovanému lososovi a pro následné nedělní zevlování a popíjení na zimním sluníčku, láhev Beaujolais-Villages „Combe aux Jacques“ 2017 z Maison Louis Jadot. Ti se samozřejmě specializují hlavně na „pravé“ Burgundsko, ale z Beaujolais mají hned několik různých vín a ostatně jim patří i tamní skvělé Château des Jacques a mají exkluzivitu na produkci Château de Juliénas. O tomhle konkrétním víně i s detaily už jsem psal a chutnalo mi dost, ale s odstupem několika měsíců jsem otevíral znovu a dost mne nadchlo. Jestli to bylo nečekaně pěkným dnem a pozitivní náladou, obzvláště povedeně uzrálou lahvi nebo něčím jiným těžko říct :-) Krásná jiskrná výraznější rubínová barva. Čerstvá, vzletnější aromatika, červené ovoce – rybíz, malina a jahoda – a peckoviny do višní, pocitově bych tipoval dotyk dřeva ale je to čistý nerez, decentně kořenité. Suché, středně plné, s pěknou kyselinou, šťavnaté červená ovocnost, stále svěžest ale již trochu uhlazené, skvělá pitelnost, milé, takové upřímně nesložité a zároveň zajímavé. Přiznám se, že mi to dost připomínalo dobré základní burgundské z Pinotu Noir o něco víc než Gamay. Rovnou jsem chtěl objednat další lahve, ale už byl nový ročník. Dal jsem mu šanci!

Beaujolais-Villages „Combe aux Jacques“ 2019 stejná ambaláž, burgundská láhev s kovovou záklopkou a DIAM5 korkem. Rubínová, trochu tmavší barva s fialovými odlesky. Čerstvá, poměrně intenzivní, lehce sladší aromatika, klasika, do červeného ovoce hlavně v podobě jahod a malin, lehce bonbónové, dotyk rozmarýnu. Suché, středně plné, šťavnaté s výraznější kyselinou, něco svíravosti a tříslovin, dobrá délka. Mladistvé, fajn pití hlavně s jídlem (tatarák, paštičky…), ale v klidu bych nechal ještě ležet. Soudě podle té sedmnáctky věštím pozitivní vývoj v lahvi!

Když už jsem byl v těch nákupech, tak jsem od Jadota přihodil další varianty Beaujolais, včetně nějakých těch cru. Ale ty zas někdy příště. Dnes to zakončíme lahví Maison Louis Jadot Domaine des Cristaux Beaujolais-Lantignié 2018. Zde stylově jiná viněta než pro Jadota obvyklá, ale jinak opět burgundská láhev, kovová záklopka a aglomerovaný DIAM5. Znovu jsme v apelaci Beaujolais-Villages, ale tentokrát je specifikován původ v jediné obci – Lantignié. I zde se jedná o nerezovku. Tmavší rubínová barva, projev trochu hutnější. Hlubší ovocnost, na pomezí červených a tmavších plodů, šťavnaté černé třešně, opět docela „pinotové“, druhý den a s více vzduchem se přidává lehce sladší bonbónovější ale veskrze fajn linka. Suché, až překvapivě plnější a koncentrované v chuti, šťavnaté, do zralých červených peckovin, něco tříslovin, slušná délka, vyvážené hodně povedené pití. Obě dostupná vína jsou cenově někde mezi 250-300 Kč u dovozce Kupmeto.

Komentáře používají Disqus