pátek 15. října 2021

Cabernet Franc z Gualtallary a fajn NZ Sauvignon

Argentinský bio (a dokonce s řadou nesířených vín) producent Domaine Bousquet (web) nedávno přidal novinku do řady GAIA. V té šlo původně najít „neobvyklé“ (či spíše novosvětské) bílé a červené směsi, ale postupně přidali i jednoodrůdová vína. Mimo jiné od ročníku 2018 též Cabernet Franc, který jsem pil nedávno a včera znovu chutnal a opět mne oslovil. Jsme v oblasti Tupungato a konkrétně v Gualtallary, v nadmořské výšce zhruba 1200 metrů. Bousquet tam vinaří už skoro čtvrt století, tenkrát vinice vysazoval do panenské přírody kde se dříve réva vůbec nepěstovala. Ale jestli je v současnosti nějaká argentinská oblast, která na sebe strhává pozornost, pak je to právě tahle. Malbec a právě Cabernet Franc z Gualtallary byla nedávno první dvě argentinská vína, která si v Parkerově Wine Advocate odnesla plných sto bodů. GAIA do téhle kategorie nesměřuje, ale je to dost fajn víno a cenově i poněkud dostupnější, běžná cena po lahvi u Kupmeto je 399 Kč :-)

Ruční sklizeň, studená macerace tři dny, fermentace a macerace dva týdny. Školeno komplet ve francouzských dubových sudech 8 až 10 měsíců. Láhev klasika argentinská zkosená, kovová záklopka a DIAM5 korek. Tmavší barva, fialový tón. Ve vůni mix zralého tmavého a červeného ovoce, jasná linka dřeva lehce do vanilky, kořenitost evokující pepř a trochu kůže. V chuti suché, plné, poměrně intenzivní, s fajn kyselinou a pitelností, tříslo zralé jemnozrnné sladší. I přes tu plnost, koncentraci a vyšší alkohol to není nějak zbytečně hutné, je tam svěžest a energie a dobře se pije. Delší, tmavě ovocné, kořenité, expresivní. Velmi, velmi slušné červené! Přístupné teď, ale vůbec bych se nebál mít pár let ve sklepě.

Ze včerejší galadegustace Kupmeto ještě jeden tip. Mount Riley Marlborough Sauvignon Blanc 2020, tedy novozélandské bílé z hlavní Estate řady vinařství a nejdůležitější (poměrem k celkové produkci rozhodně) víno podniku. A také víno se za mne hodně slušným poměrem ceny a kvality, po lahvi třístovková záležitost a v akcích a ve větším ještě znatelně zajímavěji. Jde o rodinný podnik, který v roce 1992 založil John Buchanan, tehdy šéf jednoho z vůbec největších novozélandských vinařství. Dnes Mount Riley provozuje společně s dcerou Amy a sklepmistrem je její manžel, který předtím sedm let pracoval pro slavné vinařství Craggy Range. Podnik začal jako menší záležitost, ale postupně se dost rozrostl a dnes mají přes 100 hektarů v několika polohách a dále spolupracují s místními pěstiteli, už je to „trošku“ větší operace. Hrozny pro tento Sauvignon pocházejí především z údolí Awatere a Wairau, fermentace v nerezu za nižších teplot a v nerezu též krátké zrání. Burgundská láhev, šroubový uzávěr. V aromatice hodně vzletné, expresivní, čerstvé. Bez, angrešt a zelenost rajčatového listí, k tomu trocha exotické ovocnosti, limetka. Suché, čisté, šťavnatě ovocné, s bezva kyselinou a pitelností, vyvážené. Efektní, výborně připraveny novozélandský sovoš :-)

Komentáře používají Disqus