pondělí 11. října 2021

Rieslingfreak No.4 a kutnohorská jakostka

Není to tak dlouho, co jsem zde psal o australském vinařství Rieslingfreak. Teď jsem otevřel další jejich láhev, Rieslingfreak No.4 2018 a tedy původ v Eden Valley, kde se v Austrálii odrůdě docela daří, v ročníku s nečekaně rannou sklizní. Konkrétně jde o tři různé vinice s odlišnou nadmořskou výškou, ale jde povětšinou o spraše nad jílem s velkým podílem křemene, mezi údolími Eden a Flaxman. Láhev pistole, šroubový uzávěr. Světlejší citronová barva. Výrazná aromatika, s kouřově petrolejovou linkou, expresivně limetka, květinová linka a něco kořenitosti. Suché, štíhlejší, s výraznou kyselinou, lehce malvice pecička v závěru, slušná délka, vyvážené a dobře pitelné. Slavný australský kritik James Halliday (a z mého pohledu jeden z velkých viníků pokud jde o současnou inflaci bodových hodnocení) tomu dal 96, na Barossa Wine Show to mezi mladými ryzlinky vyhrálo s 97 body. Zaslouží si podobná čísla? Trochu úlet, za mne, ale šťavnatý, klasický suchý Riesling co baví to rozhodně je. Vozí Alifea, běžná cena po lahvi 586 Kč. I v tomhle směru už je konkurence Německa nemalá :-)

Dostal jsem jako dárek Ryzlink rýnský 2017 jakostní původem v kutnohorské viniční trati U Všech svatých, víno z produkce Vinných sklepů Kutná Hora a jejich nejstarších výsadeb na úpatí Sukova. Na vinětě se pyšní spontánní fermentací, že není filtrováno a také nepřehlédnutelnou frčkou Demeter. Kutnohorští jsou první a zatím stále jediní vinaři, kteří tuhle biodynamickou certifikaci u nás mají. Štíhlejší hnědá láhev bordó tvaru, plastová záklopka a DIAM5 korek. Tmavší žlutá barva. Ve vůní lipový květ, s časem náznak kerosinu, linka trochu připomínající tvrdší divočejší kozí sýry a dotyk medu. Štíhlé až spíš tenčí, s velmi vysokou kyselinou v kombinaci s jen náznakem cukru a nízkým alkoholem (na vinětě uvádějí 10.5 % alk., 1.8 g/l cukru a 7.7 g/l kyselin). Ostřejší, nijak dlouhé, přísné… já vím, že je to jen jakostka, ale asi by to chtělo trochu více cukru nebo alkoholu, takhle to poněkud postrádá balanc. Na druhou stranu jsem z toho měl pocit, že to mohl být dost fajn základ na šumivé víno druhotnou v lahvi :-)

Komentáře používají Disqus