čtvrtek 14. října 2021

3x červená Morava – Pinot, Merlot, Frankovka

Dnes se podíváme na tři moravská červená, všechna ochutnaná v baru/restauraci po jedné či dvou sklenkách a tedy spíše „degustační“ dojmy než poznatky z celé lahve otevřené 2+ dny doma. A začneme bořetickým Pinot Noir Terasy 2017 zemské vinařství Jaroslav Springer (web). Mix klonů 115, 777 a 943, keře v certifikovaném bio režimu. Dva roky ve francouzských barrique sudech a následně ještě rok smíšeno v sudu velkém, lahvováno bez čiření a filtrace letos v lednu. Pěkná tmavší rubínová barva. Čistá, docela výrazná, příjemná aromatika, výrazně ovocná do tmavých zralých třešní, jasná linka dřeva, dotyk čokolády. Suché, středně plné, s dobrou kyselinou a sladšími, jemnějšími tříslovinami, svíravost, opět peckovinové ovocnost, slušná délka. Typický, poctivý, dobře pitelný a již nyní přístupný pinot, který ale bude ještě myslím dobře znát. Běžná cena něco přes čtyři stovky, což ostatně platí i pro dvě další vína.

Vyzkoušel jsem směs Merlot & Pinot Noir 2019 pozdní sběr vinařství Ilias (web), kombo zní trochu nezvykle ale u nás (a třeba v Maďarsku) jej dělá vícero vinařství. I zde jsme v certifikovaném bio, ale u Pavlova, ve viniční trati Slunný vrch. Barva nijak tmavá. Ve vůni pěkně ovocné, spíše zralé červené plody, peckoviny, k tomu výrazně kořenitá linka, hlubší, zajímavé. V chuti suché, poměrně plné a výrazné, opět s fajn červenou ovocností, vyvážené, delší. I přes vyšší alkohol moc dobře pitelné, chutné víno. Mladé a mělo by dostat prostor se trochu rozležet v lahvi, ale má co nabídnout i nyní. Potěšilo.

Třetím vínem se vrátíme do Bořetic a znovu to budou bio certifikované vinice, se nám to (u kvalitních vinařů) na Moravě rozmáhá ;-) Ota Ševčík (web) a jeho vlajková odrůda, Frankovka. Ovšem mladičký ročník 2020, vlastně mne trochu překvapuje, že už je to normálně v prodeji a někde i k dispozici po skle. Ale sklence jsem neodolal :-) Zatříděno jako zemské víno. Původ Čtvrtě a Kraví hora. Klasika spontánně kvašeno, nečiřeno a nefiltrováno a sířeno uměřeně, školeno v menších i větších sudech. Tmavší sladší peckovinová ovocnost, švestka, se sladší kořenitostí a zemitou linkou. V chuti fajn kyseliny, pěkná tmavší ovocnost, strukturované, seriózní sic velmi mladé červené, dobrá délka opět s kořenitou a lehce zemitou dochutí. Dal bych tomu prostor v lahvi, ještě, ale zas dost fajn pití.

Komentáře používají Disqus