čtvrtek 21. října 2021

Cabernet od Errazuriz ve třech podobách

Víkend jsem strávil poblíž Brd (ta kůrovcová devastace, viz druhé foto na odkazu, je opravdu depresivní pohled) ve společnosti několika přátel a kdo ví, zda to vzhledem k vývoji epidemiologické situace nebylo na delší dobu naposledy. Jako vždy jsem navezl spoustu vína různých cenových kategorií (ale žádné excesy) a stylů a těšil se, jak na ně budou reagovat běžní konzumenti. Obvykle degustuji spíš v rámci nadšenecké/poloprofesionální vinné bubliny a tam je to prostě vždycky trochu jinak než ve „skutečném světě“. Něco jsem jim naservíroval i naslepo, aby šlo hezky bez předsudků. Třeba sérii tří chilských Cabernetů Sauvignon od Viña Errazuriz (web, dováží Kupmeto, jednu srovnávačku tří úrovní, ovšem s jejich ikonickým vínem na vrcholu, už jsem tu měl loni) a nechal jsem je seřadit je podle kvality/ceny a vybrat favorita.

Soupeřil základní Estate Reserva Cabernet Sauvignon 2018 (přídavek dalších odrůd nedeklarován, původ údolí Aconcagua a Maipo, půl roku ve francouzských sudech) s vyšší Cabernet Sauvignon MAX Reserva 2017 (čistě údolí Aconcagua a jejich číslované Max vinice pojmenované podle zakladatele vinařství, odrůdově 85 % Cabernet Sauvignon a k tomu 10 % Petit Verdot a 5 % Cabernet Franc, delší macerace a zrání 12 měsíců ve francouzských dubových sudech ze čtvrtiny nových). Nejvýše postavené víno, z řady „specialit“, byl Aconcagua Alto Cabernet Sauvignon 2017 (selekce primárně z výše postavených Max vinic, delší macerace, zrání 14 měsíců ve francouzských dubových sudech z 35 % nových). Cenově, když budu brát běžnou maloobchodní po jedné lahvi, je to 215 Kč, 399 Kč a 499 Kč.

Estate je tmavší, ale ne vyloženě hluboký, s čistou ovocnou aromatikou evokující tmavší plody, černý rybíz, něco kořenitosti a lehce herbální linka. Suché, středně plné, čisté, s dobrou kyselinou, spíše tmavě ovocné, uhlazenější méně výrazné třísloviny. Vyvážené, přístupné, dobře udělané, sympatické víno. Max oproti tomu působil na první dobou efektnějším, bohatším a „sladším“ dojmem, s rybízem až spíše do Créme de cassis, se sladší ovocností do hřebíčku a linkou čokolády a dotykem máty (After Eight!). V chuti o něco plnější a koncentrovanější, s výraznějším vlivem dřeva, suché ale se zralým sladkým tmavším ovocem, jemnozrnné ale výraznější třísloviny, dobrá délka. Efektní kousek, ale poctivý a obzvláště s prodýcháním docela seriózní. Aconcagua Alto varianta, ač pochází z obdobných vinic a školená je podobně a analyticky se od Max téměř neliší, je jiná. Jednotlivé složky jsou podobné, ale celkově působí jako Max v o něco elegantnější a lehčí a jakoby „světlejší“ podobě, podbízí se o něco méně aniž by ztrácelo cokoliv z aromatické šíře a bohatosti. Tohle je moc pěkné!

Max řadu docela často dávám jako dárky, resp. coby flašku za nějakou výpomoc a tak, ale doma otevírám málokdy. Na „jen tak pití“ mi Estate vyhovuje víc a když chci něco charakternějšího, tak zase sahám výš. Ale bral jsem to tak, že ona líbivost a expresivní aroma zaujme davy. Tady nejvíce účastníku chtělo dál pít a nejvíce je oslovil právě základní Estate (ovšem ani Aconcagua Alto mi moc nezbylo!). Přemýšlím, jestli je to onou na první dobrou snadnou přístupností a nekomplikovanou pitelností, nebo třeba tím, že má asi blíž kategorii vín, které většina účastníků pije nejčastěji a tudíž „jsou doma“. Ať tak či onak Errazuriz mi stále sedí a doufám, že v následujících letech ještě víc šlápnou do ekologického přístupu na vinicích a bude je mít už úplně (až na import z druhého konce planety, samozřejmě…) bez výčitek…

Komentáře používají Disqus