čtvrtek 13. února 2020

Tři úrovně cabernetu od Errazuriz

Především základní červená od chilského vinařství Errazuriz patří mezi jedny z nejčastějších lahví, které sebou vozím na grilovačky, večírky, víkendové chaty a další setkání, na kterých se schází lidé s hodně odlišným vztahem k vínu a vkusem. Samozřejmě nabalím i různé zajímavosti, exotické kousky a „naturálno“, ale upřímně tohle beru pro jistotu, funguje prakticky vždycky. A vyšší řadu mám doma coby rezervu, když chce někdo něco výraznějšího, efektního, jako dárek. Teď jsem doma udělal takový malý pokus. Otevřel vedle sebe najednou tři úrovně Cabernetu Sauvignon, resp. směsí na něm postavených, od základního kousku po jejich ikonické víno. A snažil se dopátrat, nakolik je rozdíl v ceně a kvalitě vidět. Sice mají ještě něco mezi „střední třídou“ a řadou ikon (Aconcagua Alto či Single Vineyard Cabernet Cabernet Sauvignon), ale tím se teď trápit nebudeme, následující tři vína představují hlavní část jejich cabernetové image :-)

Estate Cabernet Sauvignon 2017, už s novou vinětou kterou považuji za docela pokrok, je odrůdově 85 % Cabernet Sauvignon a k tomu 15 % Petit Verdot. Původ hroznů nejen jejich hlavní Aconcagua Valley, ale též Maipo Valley. Fermentace a macerace v nerezu, dle várky 12 až 25 dní. Finální směs vyzrávána sedm měsíců ve francouzských dubových sudech. Alkohol 13.5 %, bordó láhev s kovovou záklopkou a celokorkem (ale některé trhy dostanou šroubový uzávěr). Rubínová, tmavá barva, ale nic super hlubokého. Čistá, kořenitě ovocná vůně, černý rybíz, decentně herbální linka, paprika a zelený pepř. Suché, čisté, fajn kyseliny, tříslo méně výrazné, tmavší ovocnost a pepř a druhý den lehce kovově krvavé, vyvážené, snadno pitelné, nic složitého ale dobře udělané. Uhlazenější, vydrží ale lepší pít teď. Dá se to konzumovat v klidu „z hořčičáku“, ale fungovalo i z Riedel Sommeliers Bordeaux Grand Cru, kterou jsem úmyslně všechna tři vína potrápil a která má tendenci vyloženě obyčejná vína odstřelit.

Max Reserva Cabernet Sauvignon 2017 jsou už jejich Max vinice v Aconcagua Valley, odrůdově 85 % Cabernet Sauvignon, 10 % Petit Verdot a 5 % Cabernet Franc. Fermentace v nerezu a macerace 8 až 28 dní, zrání 12 měsíců ve francouzských dubových sudech ze čtvrtiny nových. 13.5 % alkohol, bordó láhev, kovová záklopka, DIAM korek. Tmavá, o něco koncentrovanější rubínová, fialový tón. Spíš tmavá, výrazná ovocnost, opět černý rybíz a lehce lesní plody, trocha pepře, hřebíček a čokoláda. S časem poměrně komplexní, hodně nadprůměrný projev. Suché, silnější, bezva kyseliny a šťavnaté, tříslo jemnozrnné a vlastně docela uhlazené, pěkná tmavá sladší ovocnost, vyvážené, hlubší než Estate ale čerstvé a vyloženě skvěle pitelné, delší, sluší tomu velká sklenice.

Don Maximiano Founder's Reserve Cabernet Sauvignon 2015 je jedním z jejich „ikonických“ vín, čistě z Aconcagua Valley, z nejstarších výsadeb v blocích Max I, Max II a Max V, s odlišným podložím a podmínkami, vše mají hezky popsáno na webu. Ruční sběr, pečlivá selekce hroznů, fermentace v menších nerezových tancích s macerací 8 až 30 dní, 22 měsíců ve francouzském dubu z 68 % nových. Odrůdově je to 67 % Cabernet Sauvignon, 15 % Carmenere, 8 % Malbec, 7 % Petit Verdot a 3 % Cabernet Franc. 14 % alkoholu, zkosená těžká bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavá, trochu hutnější rubínová, fialový tón, něco depotu. Hlubší, o něco nazrálejší a o trochu komplexnější vůně, tmavší ovocnost do černého rybízu a švestky, ale zdaleka to není jen ovocnosti, kůže, kořenitost, lékořice, fajn minerální kamenitější linka. Suché, středně plné až plnější, krásná zralá sladší tmavá ovocnost, dřevo skvěle zakomponované, vyvážené, delší, strukturované, seriózní, Dochuť „nesladkého“ karamelu. Jako jo, tohle je moc pěkný. Opět až překvapivě nepřestřelené a dobře pitelné, žádná obludnost.

Všechna vína jsem kupoval v rámci každoroční narozeninové slevové akce, ale pojďme porovnat běžné ceny po lahvi u dovozce Kupmeto. Základní Estate řada přijde na 215 Kč, Max vás bude stát 385 Kč a Don Maximiano už relativně brutálních 1750 Kč. Stojí Don za osm základů, resp. 4+ Maxů? Inu… to si každý musí rozhodnout sám. Don byl zřetelně lepší než Max, ale určitě ne několikanásobně. Max je lepší než Estate a doma bych preferoval ten, ale někam na grilovačku fakt znova rád vezmu Estate a nebudu mne to trápit a sám budu pít rád. Takže asi tak.

Starší texty k tématu: Ikony od Errazuriz | Minivertikála Cabernetu od Errazuriz

Komentáře používají Disqus