pondělí 17. února 2020

Vulcanica a tip v Harrachově

Pivnica Čajkov je jedním z mých oblíbených slovenských producentů a jejich perlivá Vulcanica, postupně v několika různých verzích, mne opakovaně dost bavila. Včera jsme vypili láhev Vulcanica #3, což je opět „methode untraditional“, protože to není typická druhotná ani obyčejný pét nat. Jde o směs Pesecká leánka 2017 a Pinot gris 2016, vinice Stará hora a Sádowie, kterou znovu přirozeně v lahvi rozkvasil mošt ročníku 2018. Pod korunkou, neodstřelené a s kaly. Před servisem otočeno dnem vzhůru, výsledkem výraznější kalná žlutá barva. Voňavé, lehce nasládle až jakoby muškátově květinové, minerální linka. Suché, šťavnaté, bezva kyseliny a skvělá pitelnost, decentní perlení, slušná délka, ovocnost. Naturální, zábavná záležitost, která se pije jak limonáda a mizí s chutí.

Připravil jsem restauraci v Harrachově o poslední láhev a jelikož byl vpuštěn do vinné chladničky, tak objevil pár dalších pokladů mimo běžný vinný lístek (včera jsem takhle ulovil třeba Chardonnay 2013 Reserva od Jaroslava Osičky, nádherná věc, tuplem když k ní dostanete velkou sklenici od Schott Zwiesel). Jezdíme sem pravidelně už několik let a dosud jsem chodil do jiných restaurací, ale je tak snadné změnit návyk! Stačí tip na podnik, který má vinný lístek v podstatě čistě autentickým / natural směrem, po skle tam jedou Dobrou vinici, Nestarce či slovinské vinařství Korenika & Moškon, a navíc tam poctivě a slušně vaří, a je to hned :-) Jsme tu teprve druhý den a je jasné, že do Roubenky ještě znovu zavítáme. Mám tam předvybrané minimálně tři lahve.

Komentáře používají Disqus