pondělí 3. února 2020

La Confession, Cantemerle a body

Otevírám teď docela dost španělských vín, jak větších produkcí tak věcí připravovaných v počtu stovek nebo nižších tisíců lahví a vín a vinařství, o kterých „nikdo neví“ a fungují pár let. Někdy jde o mladá a vlastně relativně přímočará pití za pár euro, přesto lahve hodnocené RP 90+ a sem tam dost výrazně. Bodová inflace! A zároveň lovím ze sklepa staré nákupy Bordeaux, slavná jména s body pod devadesát a za mnohem víc peněz. Je to vtipný a vlastně strašně směšný, protože ty body vůbec nemají souvislost, naprosto neodráží případný zážitek z vína. A přitom jsou furt tak populární. Co naděláte. Vždycky mne ale pobaví, když se mne nějaký šampaňský barák snaží v propagaci přesvědčit, že bych měl koupit právě jejich víno, protože má 91. Moje oblíbená zábavná Mencía pod deset éček dostala teď 93 a milované sherry Fino Inocente (nebo nejnověji zde) má hned 94! :-) A je to irelevantní, pokud vám styl konkrétních vín nesedí, což jsem si u obou ověřil že je pravidlem.

Pouhých 87 si odnesl Jean-Philippe Janoueix s Château La Confession 2007 St. Emilion Grand Cru. Odrůdově 62 % Merlot a 38 % Cabernet Franc, delší zrání v nových i použitých malých sudech, se dřevem si dost hrají a nebojí se ho (z části to rvou do sudů doutníkového tvaru), lahvováno bez čiření a filtrace. Bordó láhev, kovová záklopka, skvělý celokorek v perfektním stavu. Dost se mi líbí viněta, ostatně jako u dalších vín ze stejné stáje (La Croix Saint Georges, Cap Saint George…). Tmavá barva, poměrně dost depotu. Výrazná, merlotovitá ovocná aromatika, již znatelně nazrálejší, švestky, uzené dřevo, lesní ovoce, moruše. Suché, čisté, fajn kyseliny, středně plné, vyvážené, slušně dlouhé. Stále tmavší ovocnost, již uhlazenější třísloviny, dobrá délka, hezky se pije. Solidní kousek z „komplikovaného“ ročníku :-)

Otevřel jsem také Château Cantemerle 2005, tedy klasika apelace Haut Médoc a tentokrát naopak ročník považovaný za špičkový. Naposledy RP 89. Složení 61 % Cabernet Sauvignon, 31 % Merlot a 8 % Cabernet Franc. Ambaláž opět bordó láhev, kovová záklopka a znovu celokorek v dokonalé kondici. Temná barva, jen lehce nazrálé. Ve vůni na úvod stále hlavně tmavá ovocnost, rybíz a peckoviny, a dřevo, postupně se otevírá do nazrálejších tónů, je tam trochu zemitějšího lesního podrostu a kořenitost. Čisté, středně plné, fajn kyseliny a výborně vyvážené, tmavší ovoce, moc dobře udělané, s jemnějším uhlazujícím se tříslem, dost dlouhé. Taky povedený kousek, jen co je pravda.

A jen pro zajímavost, pokud by chtěl někdo argumentovat, že textový popis (který zhusta chybí a pracuje se jen s body) snadno rozdíl v bodech vysvětlí. Jedno je RP 89 bodů v roce 2006 a to druhé RP 90 o deset let později. Přiřadíte snadno? Působí jako rozdíl bodu? :-)

  1. … exhibits a dense purple color as well as an elegant nose of blue fruits, spring flowers, and subtle mineral as well as spice notes. This pure, medium-bodied, finesse-styled, deep, layered, moderately tannic effort will be more approachable than its more muscular, structured peers.
  2. There are some herbal notes intermixed with wild berries that transmit freshness; although these grapes are always destemmed, the feeling is a little of a full cluster fermentation. The palate is medium-bodied and quite straight, with good acidity and persistence.

Komentáře používají Disqus