čtvrtek 6. února 2020

Krásná jurská šardonka a povedená Mencía

Vína z biodynamické jurské Domaine Courbet z Nevy-sur-Seille mám rád, v minulosti jsem tu měl pár řádků o návštěvě vinařství a už dříve obsáhlejší report o podniku a poznámky z degustace. Naposledy jsem doma otevíral Chardonnay „Les Isles“ 2014 Côtes du Jura, což je ouillé varianta produkce a jejich pohled na „burgundské“ školení odrůdy, z dolévaných malých sudů s částí nových, bez vrstvy flóru. V sudech víno leží něco pod rok, následně smíšené sudy další téměř rok v tanku. Jde o výběr z jediné vinice na vápenci (je ho tam mnohem více než v dalších jejich polohách s šardonkou) a jílu, ze starších výsadeb z roku 1973. Lahvováno do typické jurské lahve, s kovovou záklopkou a celokorkem. Nazlátlá žlutá barva. Klasická, výborná vůně, s výraznou mineralitou a trochou jurské pikantnosti, citrusy a malvice, máslový croissant, linka dřeva a kořenitosti. Suché, šťavnaté, středně plné, ovocnost kopíruje vůni, trocha krémovosti, vyvážené, minerální, delší. Krásné Chardonnay, u kterého je poznat původ a bavilo velmi.

Pokračuji v „operaci Mencía“, tentokrát jsme v Bierzu a vinařství Dominio de Tares (web). Podnik založila skupina vinných nadšenců a investorů před dvaceti lety, je to moderní středně velké vinařství. Hlavního vína Cepas Viejas dělají ke třem stům tisíc lahví a i díky úspěšnému exportu šlo a stále jde o jednoho z důležitých ambasadorů odrůdy a oblasti. Pracují s vlastními vinicemi v Bierzo Alto (San Román de Bembibre, Quilós) a také s produkcí několika desítek malých pěstitelů, na kterých celé Bierzo stále stojí, níže ve Valtuille de Abajo a Villadecanes. Těží ze starých keřů, začínají někde na 40 letech a mají i více než stoleté pravokořenné (jdou do vína P3). Původně jeli docela „moderní“ styl a vína byla dost ovlivněna i novými sudy, ale to se teď mění. Nejméně od roku 2007 navíc vše kvasí spontánně. Baltos Mencía 2016 je jejich základní „čerstvé“ červené, z vinic především na břidlici v nadmořské výšce 400 až 650 metrů a výsadeb okolo 40 let starých. Školeno ve francouzských a amerických sudech šest měsíců (nebo méně, dle ročníku). Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavá barva, fialový tón. Ve vůni důrazně tmavé ovoce, do lesního, a zároveň pikantní šťavnatost a slinosbíhavé, kamenité, lehce koření do lékořice, černá oliva, železo / rez. Suché, šťavnaté, středně plné až plnější. Skvělé kyseliny, svíravější a stále s docela výraznými tříslovinami, mladistvé ale dobře pitelné, se slušnou strukturou a něčím navíc. Sluší tomu trocha času na rozdýchaní a ač myšleno jako víno na rychlejší vypití, tak v pohodě bude zrát. Bezva kombinace „líbivějšího“ stylu a zároveň určité tvrdosti a super charakteru odrůdy. Vypili jsme s chutí. A pohled na fakturu s cenovkou 9€ potěšil.

Komentáře používají Disqus