pondělí 3. října 2016

Tradition od Courbeta

courbet-cotes-du-jura-traditionO víně Côtes du Jura Tradition 2011 biodynamické Domaine Courbet z Nevy-sur-Seille jsem tu psal už nejméně dvakrát (vozí je Jiří Hron), určitě v článku o vinařství a následně i v reportu z degustace několika vín z regionu. Dneska to bude tedy opáčko, které doplním pár fotkami z březnové návštěvy vinařství. Protože to bylo moc fajn setkání. Jako ostatně s vinaři, od kterých vás už dříve oslovila vína, bývají dost často. Tradition je obvykle 70-80 % Chardonnay doplněné o Savagnin, částečně a spíše kratší dobu školeno ve dřevě pod závojem. Tmavší nazlátlá citronová žlutá barva. Ve vůni moc fajn kombinace nazrávání v lahvi a stále fajnové čerstvé svěžesti. Je docela výrazná, pečené jablko, trochu žlutého ovoce a citrusů, pěkná mineralita, lehce oříškové tóny a jurská pikantnost, příjemná klasika. Suché, středně plné, šťavnaté, je tam důraz ale v projevu vlastně docela lehkonohé a snadno pitelné, šťavnaté, vyvážené, hezky postavené, krásně zařaditelné do Jury. Sympatické víno na pomezí těch opravdu výrazně pod závojem a naopak vín „po burgundsku“ připravených v dolévaných sudech a myslím výborný úvod do charakteru oblasti.

damien-courbetDamien Courbet je moc sympatický chlapík, ve vinařství jsme nakonec strávili více času než původně bylo v plánu (a odjížděli za tmy, bloudili v silničkách pod Château Chalon a vůbec to bylo napínavé). Je to biodynamik z přesvědčení, ale zároveň na mne působil jako člověk, který má věci rád pod kontrolou. Obsahu sudů si pečlivě hlídá, všechno měří a analyzuje, není úplně příznivcem stylu „tak to trochu uhne a budou tam těkavky, však je to naturální…“ :-)

Chutnali jsme ze sudů Trousseau z různých poloh a terroir se projevoval silně. Jako všichni ostatní nezapomněl demonstrovat rozdíl mezi Chardonnay z vápenitějších a jílovitějších půd a co s tím vším udělá dřevo. Ochutnali jsme sladká (fortifikovaný mošt) a k dispozici byla i specialita od dědečka, fortifikované víno aromatizované ořechy. Jako… dobrý :-)

courbet_ze_suducourbet-chateau-chaloncourbet_jura_zavoj

Pochlubil se kvasinkovým závojem v sudech a krásně nám předvedl zajímavý efekt, kdy dal ochutnat Château Chalon ročníku 2009 ze stejných sudů ale ve dvou podobách – jednou klasické a podruhé stočeno jen „srdce sudu“, část uprostřed. Klasika byla víno jemňoučké, elegantní. „Coeur de barrique“ tmavší, plnější, delší, koncentrovanější. Svým způsobem mne to svádělo ke srovnání fino a amontillado sherry. Moc zajímavé.

morecourbet_sklep1courbet_sudy

Pijte vína z Jury! Už vím, co si otevřu dneska večer… :-)

Komentáře používají Disqus