čtvrtek 27. října 2016

Tři pinoty takřka domácí

michlovsky-1er-pinot-noir-2005Jsou takové ty večery, kdy máte prostě chuť na červenou burgundu. Ale všechny běžnější lahve jsou vypité a na nic vzácnější se ekonomicky necítíte. A tak otevřete dva (téměř) domácí představitele odrůdy Pinot Noir a pak, mírně zklamáni že „burgundský“ zážitek se nedostavil, ještě třetí do party. Finančně jste nakonec, hlavně kvůli poslední lahvi, na úrovní už docela slušného Burgundska, ale je z toho docela pěkný večer :-) Ve sklenkách, pro zábavu jsem si tenkrát zase jednou zkusil porovnat tři různé, tak skončil slovenský vzorek od Pivnica Brhlovce zpod Sitna, kousek z vinařství Trávníček & Kořínek a „legendární“ láhev od Miloše Michlovského.

pivnica-brhlovce-pinot-noir-2015„Víno spod vulkánu“ Pinot Noir 2015 (Čajkov, Deberča) z Pivnica Brhlovce je jedna z 370 vyrobených lahví, takže hodně malá produkce. Tmavší rubínová barva. Čerstvá, trochu důraznější tmavší peckovinová aromatika, trochu kořenité, pytlík křížal ze švestek a hrušek, mladé ale fajn. Svědčí tomu spíše menší typ sklenice. Suché, středně plné až plnější, zakulaceně ovocné ale s dobrou kyselinou, čisté, ovocné, dobře pitelné. Fajn červené. Mám teď doma i další vína, nejen jejich ale i o d dalších z party pod Sitnem, a je příjemné pití. Sepíšu víc.

travnice-korinek-pinot-noir-2014-zemskeNa láhev od Vinařství Trávníček & Kořínek jsem se dost těšil, byť s jejich víny obecně mám zatím trochu rozporuplné zkušenosti. Ale o jejich pinotové virtuositě psal i Wine Spectator, takže… :-) Pinot Noir 2014 zemské (Hnanice, Knížecí vrch) má nazrálejší rubínovou barvu. Již hodně nazrálá vůně, likérovost, bylinný výluh, sklep s kořenovou zeleninou. Suché, fajn kyseliny, podivný mix vína dost přezrálého a zároveň i mladých ovocných tónů, docela jednoduchá stavba, přímé. Buď to byla nějak vadná láhev nebo fakt nevím, takhle by myslím kvalitní červené dva roky staré vypadat nemělo, velké zklamání a láhev jsme nevypili, vyhozené peníze.

No a na závěr Vinselekt Michlovský a jeho pohled na velké víno z téhle klasické odrůdy, 1er Pinot Noir 2005 výběr z hroznů (Rakvice, Trkmansko). Tmavší rubínová, nazrálejší barva. Výrazná, trochu složitější aromatika, peckoviny do sušených plodů, sušená brusinka, pěkně zakomponované dřevo, komplexní. Suché, středně plné až plnější v chuti, parádní kyseliny, šťavnatost, stále hezká ovocnost ale projev již posouvající se dál do zralejší, podrostových a dalších zajímavých tónů, lehce svíravé, strukturované, delší, seriózní. Krásné víno, opravdu. S grácií zvládá i velkou Grand Cru Burgundy Riedel sklenici, krásně drží otevřené dva dny a má potenciál na dalších několik let. Jo, kdo umí…

pinot-sklenice

Komentáře používají Disqus