úterý 18. října 2016

Naturální kousky z Clos Lentiscus

clos-lentiscus-Rosé-N-41°-15,656”-E-1°-45,086”-Brut-Nature-2010Na včerejší ochutnávce s pár členy Družstva, ze které se některá vína objeví i na příští akci na konci října, byla k dispozici i série vín z chráněné oblasti Parque Natural del Garraf, z biodynamického (a certifikovaně bio) vinařství Clos Lentiscus (web). Jde o relativně nový projekt, funguje zhruba patnáct let. Sídlí na statku Can Ramon založeném už ve čtrnáctém století, název a symbol vinařství je velmi starý mastichový strom (řečík lentišek) rostoucí přesně v jeho středu (na geografických souřadnicích, které mají i na vinětách). Dnes jede vinařství striktně naturálně, takže žádná aditiva, ani síření se nekoná, typicky úplně bez filtrace nebo jen s hrubou. Biodynamické preparáty si připravují sami, není to jen vinařství ale komplet farma. Takže se tam pasou ovce, i nějaký ten kůň se najde a na vinicích musí makat. Taky včelaří a pro druhotnou fermentaci používají kombinaci kvasinek z jejich sudů a vlastního medu. Na trochu „punk“ přístup jsou viněty u bublin hodně seriózní, vypadá to draze, tichá vína naopak jedou výrazně extravagantněji. Ale právě na bubliny se hodně zaměřují a pracují u nich i s odrůdami ne úplně typickými.

Clos-Lentiscus-Brut-Nature-Blanc-de-Noirs-2010-Sumoll-Reserva-FamiliaTak třeba jejich Brut Nature Blanc de Noirs 2010 Sumoll Reserva Familia je katalánská odrůda Sumoll z výsadeb přes 75 let starých. Připraveno s trochou dřeva, na kalech v lahvi 30+ měsíců, bez dozáže, bez jakýchkoliv aditiv. Lahve jsou číslované a uvádějí na nich i datum degorzáže. Tmavší lehce naoranžovělá barva, pěkné perlení menších bublinek. Důraznější aroma, navinulejší ovocné, složitější, trochu uzené, sušená meruňka a červené plody. Suché, výrazné, plnější, trochu oxidativní, slušná délka a struktura, lehce nahořklé, rustikálnější v chuti ale hodně zajímavé. Rosé N 41° 15,656” E 1° 45,086” Brut Nature 2010 zraje v lahvi zhruba dva roky a tentokrát je to stoprocentní Samsó (katalánský název odrůdy Carignan). Hodně výrazná barva, světle červená s oranžovým okrajem, vytrvalé perlení menších bublin. Divočejší, červeně ovocné, až lesní ovoce, výrazné, mineralita, trochu florálních tónů, fajn přístupný a zároveň zajímavý projev. Suché, šťavnaté, vyvážené, červeně ovocné, trochu plnější, minerální, slušně dlouhé, dost sympatické víno. Velmi jsem se těšil na Blanc de Blancs Clàssic Brut Nature 2012 připravený z čistě lokální a unikátní Malvasia de Sitges, ale byla to bohužel encyklopedická a nesnesitelná myšina. Která se jinak v jejich vínech, oproti kupě jiných španělských a jihofrancouzských producentů co nesíří, zrovna moc nevyskytuje. Škoda. Snad jenom problém nějaké malé šarže nebo konkrétní lahve, doufám.

Clos-Lentiscus-Perill-Noir-2010Ochutnali jsme i dvě tichá vína. V zavoskované lahvi Perill Blanc 2015 se skrývá čisté Xarel·lo ze starých výsadeb, fermentace i zrání na kalech asi 8 měsíců v 300l terakotových amforách. Citronová žlutá barva. Čerstvá, lehce pikantní, minerální příjemná vůně, energická. V chuti suché, minerální, lehčí, ze začátku velmi svěží ale se vzduchem se velmi rychle zakulatí a získává krémový uhlazenější nádech. Vlastně až moc, oproti energické svěžesti vůně ta chuť pak působí až ploše. Perill Noir 2010, opět v zavoskované lahvi, je odrůda Sumoll. Tentokrát fermentováno ve dřevě, zrálo 30 měsíců v použitých francouzských 225l barrique sudech. Světlejší rubínová barva. Čerstvá, trochu divočejší, lehce zemitá vůně, na pomezí červeného a tmavšího ovoce, lesní ovoce, minerální až mírně „vulkanicky“ zasmrádlá, s odvětráváním poměrně komplexní a vrstevnatá, zajímavá. Suché, živé, energické v chuti. Dost kyselin, šťavnatost, lehkost, pitelnost, vyvážené, slušně dlouhé, moc pěkné!

O dovozu Clos Lentiscus uvažuje BIO Sueño, tohle byl takový testovací nákup. Obvykle se zaměřují spíše na vína s hodně dobrým poměrem cena/kvalita, spíše nižší cenové kategorie. Tady se u bublin už doporučené maloobchodní ceny pohybují 550 až 670 Kč, obě tichá jsou 620 Kč. A to si dovolím tvrdit už bude poněkud náročnější prodat než Vermell nebo Zebro. Každopádně by to pro domácí trh byl hodně zajímavý přírůstek.

Komentáře používají Disqus