úterý 25. října 2016

Qvevri Národní park a fajn brut nature cava

dobra-vinice-narodni-park-2015Cuvée Národní park z Dobré vinice, typicky směs odrůd Müller Thurgau, Ryzlink vlašký a Ryzlink rýnský v nějakém poměru z  vinice Pod lesem (obec Popice), sleduji už hezkých pár let. Stylově se to trochu měnilo, mělo to jednu dobu takový oxidativnější štych ve stylu jejich Oxany, ale vždy šlo o spíše lehčí (byť někdy alkohol ke třinácti vyskočil) víno, spontánně, v nerezu ale s ležením na kalech, čisté, svěží, krásně snadno pitelné ale zároveň ne nudné, mělo to něco navíc. A vždy stálo velmi rozumně. Pohled na aktuální způsob zpracování hroznů v ročníku 2015 mne ze začátku trošku polekal – 7 měsíců v gruzínských qvevri a v nerezu s macerací desetiny celých hroznů. Trochu tmavší citronová barva. Ve vůni svěží, čisté, jemně květinové, trocha podzimního ovoce, něco bylinek, minerální linka. Nic úderného, nepodbízivě sympatické. Suché, středně plné, s příjemnou kyselinou, lehkou tříslovinou svíravostí, vyvážené, krásně pitelné. Charakterní, čisté, s cenou okolo dvou stovek. To mohu.

A když jsme u těch věcí, co se dobře a snadno pijí… Především Xarel·lo i ze starých svraštělých keřů, k tomu Macabeo, Sumoll a Parellada. A kdyby vám to nestačilo, tak partička čtyř nadšených vinařů a vinohradníků Mas Candí pěstuje poctivě s inklinací k biodynamice ještě odrůdy Malvasia de Sitges, Torbat, Garnatxa Blanca, Mandó, Mònica, Roigenc… Prostě fandové do autochtonních odrůd, ale mají i Cabernet Sauvignon, aby se neřeklo :-) Podnik je docela nový, se sotva desetiletou historií, ovšem předci vinařů v Les Gunyoles d'Avinyonet a bráně přírodního parku Garraf (asi dvě hodiny autem od Barcelony) vinaří už nějakou tu stovku let. Hrozny ale vždy prodávali některému z megaproducentů cavy v nedalekém Sant Sadurní d'Anoia. Teprve současná generace si řekla, že to budou dělat jinak, možná trochu pod vlivem stáže v Burgundsku. Mas Candí má „klasickou“ fajn produkci, mezi kterou zapadá i tahle cava, a pak trochu divočejší řadu bez síry. Cava Brut Nature jsou odrůdy první čtyři výše jmenované, šampaňská metoda a druhotné kvašení a zrání v lahvi přes dva roky. A ani gram přidaného cukru. Citronová žlutá, pěkné perlení spíše menších bublinek. Fajn aroma, čerstvé, květinové a bylinkové, bílé ovoce, výraznější, jasné trochu delší ležení na kalech. Jde si s tím hrát a objevovat jemnější nuance, ale spíš svádí k pití. Suché, živé, citrusové, bezva kyseliny a šťavnatost, krásně čisté, lehce oříškové, decentní horčinka ve fajn dochuti. Sympatické bubliny. Vozí BioSueňo a prodávají za 340 Kč za láhev. Příští pondělí (31.10.) se koná další večírek Družstva a jako správný bublinofil jsem tam za sebe nominoval právě tuhle cavu, tak můžete dorazit ochutnat :-)

mas-candi-brut-nature-cava

Komentáře používají Disqus