úterý 4. října 2016

Výtečné Štýrsko v podání Seppa Mustera

muster-erdePokud jde o vína ze Štýrska (nazývaného někdy v článcích „Toskánsko Rakouska“, k velkému pobavení všech, kterým neuniklo toto označení pro hromadu dalších evropských oblastí), tak přes kupu výborných producentů s bezva víny, s parádními svěžími Sauvignony i řízným Schilcherem a mnoha dalšími kousky, bych snadno a bez váhání vybral pět svých favoritů – Franz (a Christine) Strohmeier, Ewald (a Brigitte) Werlitsch a Sepp (a Maria) Muster, které by následoval s malým odstupem Andreas (a Elisabeth) Tscheppe a Roland (s Alicí) Tauss. Tahle pětice vyplynula tak nějak samozřejmě z ochutnávek jejich vín na různých místech v uplynulých letech, ale vtipné je, že všichni (a právě jen oni) jsou sdruženi do skupinky tamních bio(dynamických) vinařů, která si říká Schmecke das Leben. Prostě k sobě mají blízko a ve mně zase zvláštně rezonuje to, co dávají do lahví. Minulý týden jsme si na domácí ochutnávce projeli (mimo jiné, ale o tom zase příště) pětici vín ze stáje Sepp Muster a opět jsem si ověřil, že tohle tedy mohu :-)

muster-morillon-vom-opokMorillon Vom Opok 2013 je čisté Chardonnay (Morillon je lokální název odrůdy) ze starých keřů na poměrně strmých svazích, podloží myslím z názvu lze snadno odvodit :-) Spontánní fermentace v dubových sudech a tam i dva roky zrání, minimální síření. Mladě čerstvě pikantní ve vůni, lehce zaprděné a potřebuje rozdýchat. Výrazné, živé, žlutě ovocné, minerální. Suché, středně plné, strukturované, energické, šťavnaté, delší, parádní pití!

muster-graf-morillonGraf Morillon 2010 je Chardonnay z jediné vinice (Graf), ze starých keřů na její středních a vrchní strmější části. Zpracování stejné, jen ve velkých sudech o dva měsíce déle. Zralejší, minerální, seriózní vůně, ve které se mixují decentní květinové tóny a žluté ovoce. Suché, s výraznou kyselinou, strukturované, přísnější tvrdší víno, delší. I ve Štýrsku z komplikovaného roku, ale dost zajímavé. Byť energický „základní“ Vom Opok mi asi seděl o chlup více.

muster-graf-sauvignonGraf Sauvignon 2012 opět jediná vinice, nejlepší část, dva roky velké dřevěné sudy a tak. Čerstvá výrazná aromatika, mineralita, až trochu exotická ovocnost s decentní herbální linkou, vyzrálost a koncentrace v kombinaci s takovou tvrdší chladnější vrstvou, nádhera. Suché, šťavnaté, s parádní kyselinou, ovocnost kopíruje vůni, moc fajn délka, struktura, snadné pitelnost při docela komplexním projevu. Nádherné víno! A jeden z nejlepších Sauvignonů, které jsem za dlouhou dobu pil.

muster-grafinGräfin 2013 pochází opět z vyšší části vinice Graf (= hrabě, vino pak hraběnka) a jde opět o čistý Sauvignon Blanc, ovšem tentokrát je zpracování odlišné, víno 2 až 4 týdny fermentuje v sudech a otevřených kádích se slupkami a částečně i se stopkami. Zrání ve velkých sudech dva roky. Tmavá barva a jasná macerace, která se projevuje i v poměrně koncentrované efektní vůni. Trochu květin, trochu exotického ovoce a pomerančové kůry, lehká zemitost. V chuti koncentrované, s velmi pěknou kyselinou, docela výrazná ale struktuře pomáhající tříslovina, delší, efektní, výborně udělané precizní „oranžové“.

muster-erde-1Erde 2013 je top produkt vinařství, uložen v kameninové lahvi znovu odkazující k názvu – země. 80 % Sauvignon blanc a 20 % Chardonnay, 6-12 měsíců macerace se slupkami a částečně i třapinami, dále potom po lisování 10 – 14 měsíců dalšího zrání v sudech, minimum síření. Divočejší projev, jasná dlouhá macerace, zralé jablko a další malvice, trochu oxidace, trochu zemitosti, když si s tím dlouho hrajete ve velké sklenici tak nabízí docela vrstevnatý projev a zajímavé odbočky. V chuti oproti vůni jemnější a elegantnější, i přes výrazné tříslo a svíravost, energické, s velmi pěknou strukturou, dlouhé. Bohužel tam byla i zemito-myšinová linka, která mne hlavně s trochu vyšší teplotou docela rušila.

Za mne Morillon Vom Opok 2013 a Graf Sauvignon 2012 jasná volba, špičková krásně udělaná charakterní vína se vším všudy. Certifikovaně biodynamická jako bonus. Chci další!

Komentáře používají Disqus