čtvrtek 20. října 2016

I takhle může vypadat „oranžové“ víno…

marcincak-pinot-gris-oranzove-2015Oranžová vína. Dneska se o tomhle stylu bílých vín s delší macerací slupek píše i v mainstreamových novinách, v sortimentu už je mají i dodavatelé stovkových lahví do supermarketů a obchodů na benzínkách (Ludwig alias Vinné sklepy Roztoky, ZD Sedlec), Vinné sklepy Valtice mají ve sklepě od letoška dokonce kvevri. Jako jeden z prvních vinařů u nás mimo klasický naturální proud (a Vinselektu Miloše Michlovského, který s modifikovanou kachetinskou metodou pracoval už v době, kdy většina dnešních příznivců macerovaných bílých neměla o jejich existenci ani zdání) naskočilo na vlnu oranžád Vinařství Marcinčák. A mně se konečně dostal do rukou i jejich letošní počin. Pinot Gris BIO 2015 Oranžové víno výběr z hroznů polosladké, s hrozny původem v mikulovské podoblasti, obci Dobré pole a viniční trati Staré. Dobrovolně přiznávám, že už myšlenka polosladkého oranžového mne překvapuje, naprostá většina takových vín vzniká s delší macerací (alespoň po celou dobu spontánní fermentace, takové je jakési nepsané pravidlo co už lze považovat za delší maceraci), s minimalizací síry a bez filtrace. Vína přirozeně prokváší do sucha, ostatně v případě zbytkového cukru by nebylo úplně snadné zajistit stabilitu. Ale budiž.

Marcinčák na to šel jinak, hrozny maceroval 50 hodin při teplotě 2°C :-) Výsledkem je světlá oranžovo-růžová barva. Výrazná sladká vůně, kantalupský meloun, tropická ovocnost, přezrálé broskve, lehce malé červené plody. Hodně efektní. Nasládlé v chuti ale se slušnou vyvažující kyselinou, plnější a se znatelným vyšším alkoholem (čtrnáct procent a k tomu zbytkový cukr v kategorii polosladké), výrazně sladce ovocné, dobrá délka, vyloženě líbivé, přímočaře koncentrovaně ovocné víno. Nemá prakticky nic z toho, co dělá klasická oranžová vína tak zajímavými, ani náznak tříslovin nějak podporujících zajímavou strukturu, známky umami, nic podobného. Stylově to má nejblíže perfektně připravenému modernímu technologickému navoněnému polosladkému růžovému vínu (s bonusem bioprodukce hroznů, to oceňuji), které si jistojistě najde spoustu nadšených konzumentů (tuplem když je to výběr z hroznů!). Tchýně z něj bude na větvi! Ale osobnosti jako Radikon, Gravner či Elisabetta Foradori by z označení za oranžové možná kleplo. A nebo spíš ne, ti jsou nejspíš nad věcí, na rozdíl ode mne :-) Pokud chce někdo zjistit, o čem že macerovaná bílá vína vlastně jsou, tak šeďák od Marcinčáka vám odpověď skutečně nedá. Ale můžete třeba vyrazit 22. Listopadu a prozkoumat obrovskou diverzitu stylů a projevů na Orange Wine Festival ve Vídni :-) Určitě tam bude i pár fakt podivných (přemacerovaných s obludnými tříslovinami) nebo vadných (nějaká myšina se asi taky najde…) kousků, ale taky desítky charakterních krásných vín. Styl produktu výše ovšem nečekejte

Komentáře používají Disqus