pátek 14. října 2016

Lechovice, osobnosti světa vína, Cristal…

penguin-castelVinné sklepy Lechovice v insolvenci a obviňování konkurenčního Znovínu Znojmu, že se Lechovice snaží podvodným způsobem ovládnout. K tomu propíchané pneumatiky u auta a zmlácení jednoho z aktérů celé kauzy. I tahle vypadá současný vinařský byznys na našem území. Jako bonus nás možná čekají na lahvích chlastu nápisy „alkohol zabíjí“. A kdo ví, možná časem i unifikované viněty s obrázky alkoholiků a malým písmem jméno vína a vinařství. Jojo, pokrok nezastavíš! A na špici je Čína. Když už přímo nepadělají, tak si alespoň nechají udělat takovou vinětu, aby nějaké slavné víno výrazně připomínala. Penfolds a jejich Grange a další vína? Ale kdepak! Penguin Castel!

Na trh přichází Cristal 2009 z domu Louis Roederer, poprvé přeskočili pořadí ročníků a devítka jde před osmičkou. V Decanteru je docela fajn článek, zmiňuje i problematiku biodynamiky. Roederer je jednou z velký a opravdu slavných značek, která tímhle směrem teď jde. Navíc v oblasti, kde je to vzhledem k počasí přeci jen trochu náročnější. Nejsem si jist, jestli typické klientele Cristalu zrovna na něčem takovém záleží, ale pozitivum to určitě je. Třeba mi jejich víno ještě začně chutnat :o) Cristal coby symbol šampaňského luxusu mi připomíná, že až budete mít cestu okolo Vougeotu, můžete se zastavit v novém tamním designovém obchodě. Na mne to působí tak nějak nepříliš Burgundsky, jako něco co bych čekal u supertoskánce, v Bordeaux nebo právě v showroomu Cristalu či Dom Pérignonu. Ale co už :-)

Aubert-de-VillaineWine Spectator uveřejnil ke čtyřicátému výročí profily čtyřiceti „The Leaders of Wine“. Osobností, jejichž vliv zásadně ovlivnil či ještě ovlivňuje moderní vinnou kulturu. U WS nepřekvapí, že jde zhusta o jména, která formovala především současné americké vinařství. Dle očekávání Robert Mondavi , Ernest a Julio Gallo, André Tchelistcheff, H. William Harlan či Paul Draper. Ale také třeba Kermit Lynch (jeho zásadní knihu jsem doporučoval opakovaně, nedávno vyšlo v rozšířené podobě) nebo Julia Child. Ale najdou si i legendy starosvětské typu jako Émile Peynaud, Lalou Bize-Leroy, Aubert de Villaine, Marcel Guigal či Angelo Gaja. Jaká jména budou v podobném seznamu za dalších čtyřicet let? :-) Mimochodem zábavné je srovnání s různými žebříčky nejvlivnějších osob v současném vinném byznysu (například tenhle aktuální pro UK, další pro US a najdete i kupu dalších), kde se s železnou pravidelností na nejvyšších příčkách umísťují šéfové vinných sekcí Lidlu, Aldi, Costco a dalších obřích řetězců. Robert Parker možná určuje ceny největších Bordeaux (mimochodem takhle prý aktuálně chutnají tamní velká vína legendárního ročníku 1982, který Parkera vykopl na výsluní), ale co bude pít běžná domácnost má v rukou někdo úplně jiný…

Resveratrol proti infekcím dýchacích cest! Další z důvodů, proč do sebe klopit červená vína ;-) Třeba z fontány v Caldari di Ortona, kde proudí zdarma, má sloužit k zahnání žízně účastníkům poutní cesty svatého Tomáše (Cammino di San Tommaso) mezi Římem a Ortonou. Navrhuji fontánu u rozhledny Kraví hora, na osvěžení při cestě z Bořetic do Němčiček :-)

Komentáře používají Disqus