pátek 7. října 2016

Burgundská šestka, doporučené články, plechovky…

montrachet_bouchard_2V Burgundsku se dějí nečekané věci. Oblast byla letos zasažena velkou nepřízní počasí, od jarních mrazů přes povodně a opakované krupobití, některé její části jsou vyloženě zmasakrované. Šest domén s vinicemi na pomrzlé vinici Montrachet (ze strany Chassagne), jedné z možná nejdražších viničních poloh na světe a zdroji legendárních bílých vín, se dohodlo, že místo riskantní mikrovinifikace spojí síly a všechny své hrozny zpracují společně. Dohromady pěstují hrozny na 1.25 ha Montrachetu, ze kterých ale očekávají pouhé dva 228 l sudy, tedy nějakých šest stovek lahví. A nejde o žádná okrajová jména, své hrozny hodí do placu Domaine de la Romanée-Conti, Domaine des Comtes Lafon, Domaine Leflaive, Guy Amiot, Lamy-Pillot a Domaine Fleurot. Vykoupí je za symbolický jeden frank (nebo snad euro?) negociantská část Domaine Leflaive, zpracuje je a opět za symbolickou částku podělí jednotlivé producenty dle množství hroznů, který ten či onen dodal. Celá operace je poněkud komplikovaná pokud jde o vinařskou i daňovou legislativu a je pravděpodobné, že podobný unikátní kousek vůbec nepůjde koupit, ale vinařství jej využijí jen pro degustace a další propagační účely. Ale snít, že podobnou zajímavost ochutnáme, samozřejmě můžeme…

O posklizňové oslavě Les Trois Glorieuses v takto náročném ročníku pojednává dokument, u kterého momentálně běží komunitní financování na Indiegogo, kdyby se někdo chtěl přidat. A když jsme u toho Burgundska… v Chablis nejsou zrovna nadšeni, že by jim apelaci měl znečišťovat závod na přípravu asfaltu pro rozšíření dálnice A6. Všude mají něco… nové linky pro rychlovlak, mosty na Moselou a tak. Jo a když jsem zmiňoval krupobití a otřesné počasí v Burgundsku, tak takhle to před pár dny vypadalo v Austrálii, v oblasti Margaret River.

margaretriver

Ve věku 61 let zemřela, na rakovinu slinivky, Annegret Reh-Gartner, vinařka která pozvedla moselského producenta Reichsgraf von Kesselstatt. Mimochodem její sestra řídí Domaine Bertagna v Burgundsku.

Andrew Jefford a jeho pondělní sloupky v Decanteru málokdy zklamou, za mne jde o jednoho z nejzajímavějších současných profesionálních vínopsavců. Nedávno měl fajn text o uzávěru DIAM (debatoval jsem o DIAMu teď na FB s Richardem Stávkem, přijde mu příšerný a vadí mu jeho nerecyklovatelnost, já ho mám naopak docela rád a v poslední době raději spolehlivý DIAM než divné či vyloženě vadné víno pod čistě přírodním korkem; kniha o vinných uzávěrech by si každopádně zasloužila aktualizované vydání) nebo sloupek o tom, proč už nechce nejlepší vína. Podnětné čtení, opravdu! Pokud ho ještě nesledujete, tak začněte. Každé pondělí něco nového! :-) Určitě má mnohem méně WTF momentů než můj další oblíbenec, Matt Kramer. Ale teď vyšel jeho zajímavý text o pěti základních vlastnostech u vína (srovnává to s pěti základními pozicemi baletu). „Harmonie je temnou hmotou vína, neviditelná a neměřitelná, přesto nějakým způsobem udržující vše pohromadě.

Další článek s aktuálními trendy ve víně. Opět bubliny, samozřejmě, ale také víno v plechovkách! A, coby kombinace trendů, šumivé víno v plechovkách! Já vám nevím :-( Od toho, co jsem k tématu psal poprvé před devíti lety (utíká to, blog bude mít příští rok desetileté výročí a mého vínopsaní celkem už je to nějakých patnáct let, je to děs…), jsem se asi znatelně posunul. Ale stejně mi plechovky s vínem přijdou takové nějaké divné.

Komentáře používají Disqus