středa 19. října 2016

Třikrát červená Morava

Vinselekt-Michlovský-Laurot-2011-pozdní-sběrZase jednou se mi doma objevil zajímavý vzorek z Moravy, konkrétně Vinselekt Michlovský Laurot 2011 pozdní sběr z bio hroznů viniční trati Prostřední čtvrtky spadající pod Břeclav. Tmavá, hutnější barva, již trochu nazrálá. Intenzivní, sladce ovocná vůně, marmeláda z černého rybízu a lesního ovoce, lehce kořenité směrem do lékořice, bohatší, sladší dřevo. Velmi efektní. Silné, plnější v chuti s perfektně zakomponovaným vyšším alkoholem, dobré kyseliny, marmeládové ovoce, delší, koncentrované, s uhlazenějšími jemnějšími tříslovinami a pěkným projevem dubových sudů. Tedy je to poněkud obluda evokující až některá novosvětská vína a při delším pití malinko únavné, ale zároveň seriózní červené, nadprůměrné nejen v kontextu Moravy. Za 265 Kč velice slušné.

Vinselekt-Michlovský-Latitude-Frankovka-2015-kabinetníSpolečně s tímhle vínem jsem měl na degustaci i Vinselekt Michlovský Latitude 49 Frankovka 2015 kabinetní (Rakvice, Trkmansko). Granátová barva s fialovými odlesky. Čerstvá, šťavnatá vůně, ovocná, švestka, trocha lesního ovoce a ovocné dřevo. Suché, šťavnaté, středně plné s velmi dobrou kyselinou, přímočaře ovocné, se solidní délkou, čisté, s uhlazenějšími tříslovinami. Snadno pitelné, velmi dobře připravené. Nic složitého, ale příjemné nekomplikované červené a za 120 Kč nemám nejmenší problém. Mimochodem u Michlovského mne baví jeho degustační popisy, jdou dost snadno poznat, nikdo jiny nepoužívá technické obraty „s vyprofilovanými elagotaniny“, „ovoce v transformované podobě“ či „dotvářeno profilem robustních oenotoaninů“ :-)

Stanislav-Novák-Zweigeltrebe-André-2015-pozdní-sběr-suchéSkončila mi doma i červená z vinařství Stanislav Novák z Bořetic, konkrétně Zweigeltrebe/André 2015 pozdní sběr suché a Modrý portugal/Frankovka 2015 pozdní sběr suché, oboje Bořetice a Kraví hora. Ta vína si byla, odrůdy neodrůdy, tak podobná, že jsem nebyl v podstatě schopen je od sebe odlišit. Skoro jsem měl dojem, jako by to bylo cuvée všech čtyř odrůd nalahvované pod dvěma jmény, protože u směsky projev nikdo moc rozporovat nebude :o) Lehce nafialovělá barva. Čerstvé, mladistvé, přímočaře peckovinově ovocné ve vůni, docela výrazné, lehce kořenité, od vůně šťavnaté. Suché, středně plné, mladé, šťavnaté s výraznější kyselinou, s peckovinovou a lehce lesní ovocností, trochu svíravé, se spíše uhlazenějšími tříslovinami, běžně dlouhé. Přímé, dobře pitelné, tak nějak obyčejně v pohodě.

Komentáře používají Disqus