pondělí 12. září 2016

Červená amfora, Albariño a chybějící slon

Parotet-Vermell-2014-Celler-del-RourePomalu jsem začal řešit své dva vzorky na příští párty Družstva a rozhodl se, že tentokrát to bude naturální Španělsko. Takže v rámci výběrů momentálně propíjím rozumně naceněné kousky ze sortimentu BIO Sueño, dnes dva vzorky které jsem si zatím užil nejvíc. Určitě to byl Parotet Vermell 2014 z Celler del Roure. O vinařství už jsem tu psal v souvislosti s jejich základním vínem, tohle je o trochu vyšší třída a ještě mám doma top kousek a dost se na něj těším. Odrůdově 75 % Garnacha, 15 % Monastrell a 10 % Mandó, spontánně fermentováno v nerezu a macerováno necelé tři týdny, dále školeno asi půl roku v amforách 600 až 2800 litrů. Rubínová barva, lehce nafialovělý tón, nic vyloženě temného. Čerstvá, minerální, energická vůně. Květiny a bylinky, tmavší lesní ovocnost, mineralita. Suché, šťavnaté, středně plné, velmi pěkně postavené s delší minerální dochutí, decentně svíravé. Je to živé, výborně pitelné, zřetelně syrověji bez dřeva ale zároveň strukturované a zajímavě zábavné. Jo, to můžu! Navíc bezvadně tají vyšších 14.5 % alkoholu, tipoval bych spíš maximálně ke třinácti (= na párty asi trošku nebezpečný vzorek…). A ještě hezky vypadá na stole :-)

Abadía-de-Tortoreos-2015-Bodegas-LuzDost mne bavilo Albariño z oblasti Rías Baixas, Abadía de Tortoreos 2015 z Bodegas Luz. Pěstováno bez chemie, na svahu vedeno na pergolách. Fermentuje spontánně v nerezu a tam i dalších pět měsíců leží na kalech. Trochu tmavší citronová žlutá barva. Ve vůni čerstvé, svěží. Žluté ovoce, trochu ananas, dotyk citrusů, krémovost, minerální linka. Čerstvé, suché a šťavnaté v chuti, s pěknou dobře zakomponovanou kyselinou, středně plné, minerální linka a decentní slanost, žluté ovoce, poměrně dlouhé. Žádný punk, čisté sympatické Albariño v plnější a důraznější podobě než bývá zvykem a navíc teprve na počátku svého života, tohle bude ještě slušně zrát. Obě vína mají maloobchodku nějak ke třem stovkám.

P.S. Nemáte někdo náhodou doma tohoto slona? Jednu dobu byl dost populární. Jde o naprosto zásadního plyšáka naší dcery a dnes byl ztracen, asi v tramvaji. Zatím to snáší dobře, ale je to taková ta hračka, kterou hledá uprostřed noci když se probudí a tak, prostě bych moc rád sehnal nového (stačí slon, kolečka netřeba). Odkoupím nebo se odměním lahví něčeho dobrého. Jde o zachování duševního zdraví vašeho oblíbeného vínopsavce!

Komentáře používají Disqus