středa 21. září 2016

Chlastací Claratum a moc fajn veltlín

Krásná-hora-Cuvée-Bernety-Claratum-2013Po nedávno objeveném ročníku 2012 jsem doma otevřel nefiltrované a už oficiálně certifikovaně bio Cuvée Bernety Claratum 2013 z vinařství Krásná hora (web), původ hroznů ve stejnojmenné viniční trati ve Starém Poddvorově. Bernety jsou původní název cuvée, který odkazuje k použitým cabernetovým odrůdám, v průběhu let ale došlo k docela dost změnám a ročník 2013 je v rovném poměru Merlot a Cabernet Sauvignon, školeno rok v dubových sudech. Vzhledem k odrůdové směsi má claratum upomíná ke klasickým bordeauxským klaretům. A je tedy fakt, že světlejší rudá a trochu kalná barva má k původně hodně světle červeným vínům blízko, dnešní Bordeaux už jsou vína znatelně temnějších odstínů. Aromatika je docela pikantní, trochu herbální, znatelně nazrálá, společně s barvou a výrazným depotem tomu manželka říká „blátový projev“ a nemyslí to nějak špatně, coby blátové u ní zhusta končí třeba staré burgundské pinoty :-) Ve vůni je dál fajn ovocnost, možná přezrálé jahody, do toho trocha červené papriky a jasné náznaky, že v chuti bude dost kyselin. Víno je to spíše lehčího střihu a kyselinami skutečně nešetří, je šťavnaté, živé, trochu kořenité, trochu natrpklé, energické, výborně pitelné. Zábavná, nijak vážná chlastací záležitost, která zároveň vyvolává chuť to víno trochu zkoumat a hrát si s ním. Baví. Dvoustovková záležitost i v kamenných obchodech (po Praze třeba Sklizeno).

Grüner-Veltliner-„Von-den-Terrassen“-2015-Weingut-Josef-EhmoserA když jsme u těch lehčích vín… včera jsme zapadli do jedné asijské / suši restaurace, jídlo žádný zázrak po pravdě, ale v poměrně krátkém vinném lístku mne krom základních mělnických cuvée od Krause zaujal hlavně Grüner Veltliner „Von den Terrassen“ 2015 od Weingut Josef Ehmoser z Tiefenthalu, tedy klasický základní (= nerez, mix různých poloh) sprašový veltlín od docela vyhlášeného producenta z Wagramu. Burgundská láhev se šroubovým uzávěrem. Světlejší, zelenkavá barva, mírně zbytky bublinek oxidu uhličitého projevující se i v chuti. Čerstvá, svěží, mladá vůně, zelené jablko, jemná kořenitost, bílý pepř, naprostá klasika v nadprůměrné podobě. Suché, lehčí až středně plné, svěží s parádní kyselinou, výborně vyvážené, minerální linka, slušná délka, skvěle pitelné. Ukázkový mladý a veltlín. V restauraci za čtyři stovky, cenu u dovozce (WeinOrt) neznám, ale určitě mne bude zajímat. Stejně jako další vína producenta.

Komentáře používají Disqus