středa 10. srpna 2016

Barolo a Bernety aneb hospodské úlovky

kapka-vinaDobrovolně přiznávám, že ohledně vína jsem ve své rodné podkrkonošské obci zlomil hůl. Ale pak se něco stalo. Před pár lety se zablýsklo na lepší časy v nové lázeňské restauraci, kde byl sice lístek tvořen trochu nenápaditě čistě sortimentem Global Wines, ale alespoň něco. Od té doby šla restaurace gastronomicky poněkud dolů (ale prý se teď zase zlepšilo, zatím jsem ovšem nezkoušel), obměnila se i nabídka vína, vybral bych si. Vinné aktivity začalo být aktivněji vidět v další místní hospodě, celkem solidní nabídkou různé Moravy a dokonce pořádáním degustací! A měli a mají po pár (někdy jen jedné) lahvích všemožného zahraničí. Obvykle naceněného zhruba s podobnou (absolutně, ne procentem) marží jako Morava, takže oproti běžnému MO nákupu třeba stovka a něco nahoru, což je bezva. A teď jsem i v další hospodě, kam bych dřív šel maximálně na pivo a to ještě jen možná, objevil celkem fajn nabídku především Moravy. Včetně kousků jako Krásná Hora nebo Ryzlinku vlašského ze Železné od Volaříka (vinaře nemusím, ale v téhle lokalitě se mu terroir sklepními pracemi zabít nedaří). A plzničku tam točí výborně. Takže nakonec možná z těch dvou kartonů dotažených z domova ani nevypijeme vše :-)

serradenari-baroloNarazil jsem tu kupříkladu na Barolo od Serradenari, psal jsem tu o jiném ročníku dříve. Tohle byla jedna „archivní“ láhev, na stojáka v teple restaurace. Ale špičkový ročník 2004 a za pouhých (v kontextu apelace, věku a nákupu v restauraci až nesmyslně nízkých) 420 Kč. Takže jsem logicky risknul, v nejhorším bych vrátil coby vadné. Servírka se ne úplně tvářila, když jsem chtěl víno nachladit a nepreferoval pokojovou teplotu okolo pětadvaceti, vždyť „je to přeci červené“, ale to je detail :-) Klasická Albeisa láhev, korek v až nečekaně skvělém stavu. Znatelně nazrálá barva, okraj do terakoty. Sladší zralá vůně, na pomezí červeného a tmavého ovoce, ovocná marmeláda, sušené květy, sympatické. Suché, plné, znát alkohol, stále dost třísla, sladší červená ovocnost, fajn stavba a dobrá délka. Fajn a rozhodně nezlomené vyzrálé víno. Investice nelituji.

krasna-hora-bernety-2012V druhé hospodě měli také vlastně archív, jinde už dávno vyprodané a vypité Bernety 2012 z Krásné hory. Cabernet Sauvignon, Merlot, Alibernet. Trať Krásná hora. Ani tuhle láhev jsem tam nemohl nechat, původně jsme měli v plánu vypít něco málo k obědu a zbytek si nechat na večer, ale nakonec se víno pilo tak dobře, že celá flaška padla rovnou. Slušně tmavá barva, ale nic hutného. Nazrálejší, tmavě ovocná vůně, černý rybíz, kořenitost, kmín. Suché, s výraznější kyselinou, šťavnaté, středně plné a výborně pitelné. Kopíruje ovocnost a kořenitost z vůně i v chuti, fajn stavba, dost dobré. Cena v hospodě 330 Kč. No vypadá to, že do konce týdnu tu nějak přežiju :-)

Komentáře používají Disqus