pátek 23. září 2016

Brangelina rosé, trendy, volby, vesmírná réva…

smithoviSvětem otřásá zásadní událost… slavný pár Brangelina se rozpadá! Angelina Jolie požádala o rozvod a opouští Brada Pitta. Jelikož společně vlastní Château Miraval v Provence a produkují slavné růžové víno (a dost slušné, po pravdě, byť označit ho za nejlepší rosé světa jako jiní bych si nedovolil a u nás požadovaných víc než šest stovek považuji za částku… nepřiměřenou zážitku :-), píší o tom i zásadní vinné weby typu Decanter či Winespectator, s titulky jako „rozvod přináší nejistotu nad budoucností Château Miraval“ nebo „Co se stane s Château Miraval?“. Řeší, jak to dopadne s dalším vývojem jejich „super Provence“ červeného, zda je samotné vinařství součástí sporu (Angelina chtěla prodat a Brad ne) a tak. Žijeme ve zvláštní době :-) Upřímně si myslím, že rodina Perrin, která je za vlastní produkci zodpovědná (předpokládám, že na rozhodnutích s reálným dopadem na výsledek se Brad Pitt podílí málo, velmi málo nebo vůbec), dělá i vína s mnohem lepším poměrem ceny a kvality :-)

Každopádně „prémiové rosé“ je jedním z aktuálních vinných trendů, společně s naprosto zásadním vzestupem bublin (zase jsem roky napřed… ;-) či poohlížením se po okrajových regionech a stylech typu oranžová vína (zde je řeč spíše o vinných nadšencích, ne globálním trhu). Růžové a bubliny mi připomínají, že Piper-Heidsieck představil své první Rare rosé Champagne, ročník 2007, flašku za desítku…

K podobnému tématu… musím souhlasit s Mattem Kramerem, že tohle je skutečně zlatý věk vína, minimálně pokud jde o rozmanitost a dostupnost. Snad až na ty ceny některých zásadních vín :-) Ve svém posledním sloupku každopádně upozorňuje na některé „nastupující regiony“, které by bylo dobré neminout. Kampánie, bubliny z Tasmánie a Anglie (i když přiznává, že druhé jmenované nikdy nepil), bílé Španělsko, vína z Chorvatska…

Nedávno jsem se tu zmiňoval, že Wine Advocate bude nově bodovat také saké, hezky na stobodovce, a jaký to může mít efekt. A skutečně, v posledním čísle je 78 saké s 90 a více body. The Gray Report se teď baví tím, že všechny nabízí jeden exportér a není úplně jasné, zda nemá blízké vazby na časopis a neměl přístup k výsledkům (a tím šanci zásobit se saké než cena vyletí, u nejlépe hodnoceného vzorku s 98 body došlo k raketovému vzestupu ze 45 na 5000 dolarů za láhev, jméno Parker/Wine Advocate ještě furt má zásadní vliv) výrazně před všemi ostatními. První část aféry zde, pokračování tady.

Zdeněk Škromach a Michal Hašek (skutečně nechápu jeho oblibu, ale nemusím rozumět všemu, že jo) v ukázce předvolebního politického bizáru. Aneb Morava ve zkratce, včetně „vína pro Pražáky“. Dobrou chuť, pokud právě obědváte. Je to smutný, fakt (krom obsahu teda i technická kvalita). Uf. Šťastnou ruku při volbách.

Čína vyslala do vesmíru révu, konkrétně odrůdy Cabernet Sauvignon, Pinot Noir a Merlot. Chce zkoumat, co se tam s ní poděje. A doufá v nějaké ty mutace zlepšující odolnost proti zimě, suchu a virovým nákazám. Uvidíme. Už jsem doma pil úžasné japonské saké připravené za použití kvasinek množených na mezinárodní vesmírné stanici, Pinot z keřů naklonovaných z toho vesmírného bych klidně zkusil taky :-)

Sex and the business Julie Hrstkové: Zásadní úloha alkoholu v moderní společnosti :-)

Komentáře používají Disqus