pátek 2. září 2016

Saké novinky, Grosses Gewächs, zemětřesení

dassai_23_junmai_daiginjoSaké a stobodovka? Vypadá to, že Wine Advocate poprvé přijde s hodnocením tohoto tradičního alkoholu a použije k tomu svoji legendární stupnici. W. Blake Gray to považuje za hodně pozitivní krok, ať už vysoké body dostane kdokoliv, hlavně aby prý někdo :-) Je potřeba upozornit, že saké může být naprosto špičkové velké pití na úrovni top vína. Mimochodem o saké jsem nedávno psal úvodní článek pro BarLife. Téma saké bude součástí magazínu k říjnové International Wine Show Prague, kde bude přítomen Kenichi Ohashi, držitel titulu Master of Wine a nejvyšších japonských saké certifikacích. Takže se můžeme těšit na kupu informací i nějakou tu degustaci. A jestli se všechno povede, tak brzy do ČR dorazí zásilka zajímavých naturálních japonských saké. Blýská se na lepší časy! Pro zájemce obecně téma Japonsko zde na blogu.

Jak vypadá špičková vinná žurnalistika založená na dlouhodobém a hlubokém poznávání nějakého vinného regionu či stylu a jeho specifik? Třeba jako skvělá analýza What’s the Matter with Grosses Gewächs od Davida Schildknechta. Ta řeší problematiku současné „terroirové“ klasifikace vín v Německu, především nejvyšší kategorie suchých vín z top vinic, k čemu nastavená pravidla vedou, co je špatně a proč. To vše jako bonus se skvělými komentáři, které debatu dále rozvíjejí. Velmi inspirativní text nejen pro milovníky špičkových německých ryzlinků, byť těm dá asi nejvíce, ale i pro všechny, kteří se zamýšlí nad systémem apelací/VOC u nás. Protože je vždy dobré poučit se z úspěchů i neúspěchů ostatních.

Zemětřesení ve střední Itálii si vyžádalo na tři stovky obětí, jedním z nejvíce zasažených míst je i známé městečko Amatrice. Tisíce restaurací po celém světě se spojilo v kampani, kdy z těstovin all'amatriciana (které zařazují do nabídky i v případě, že je normálně nedělají) věnují část peněz právě na obnovu Amatrice. Pokud jde o vinaře, tak ti žádné zásadnější dlouhodobé škody nehlásí, snad krom nějakých těch rozbitých lahví. Přesto se každá podpora vypitou lahví italského vína hodí, obzvláště pak víny z oblastí Umbria, Lazio nebo Marche…

Komentáře používají Disqus