úterý 16. dubna 2019

Amforové Xarel·lo, cava z Riojy, Cabernet od Anakena

Už je to více než rok co jsem tu psal o Loxarel Xarel·lo Àmfores 2015, naturálním v amforách kvašeném bílém z oblasti Penedès. Jednu láhev jsem si založil, abych otestoval, zda a jak to vlastně zraje. Důležité pro případné další nákupy nových ročníků a rozhodování, kdy víno otevřít :-) A s potěšením musím uznat, že víno na tom bylo více než dobře. Citronová žlutá barva. Ve vůni se pojí bylinková, herbálnější linka, s citrusy, citronovou kůrou. Přidává se lehce medový tón, podběl a meruňka, vlastně to trochu připomínalo nazrávající ryzlink. V chuti suché, čisté, s velice fajn kyselinou ale již trochu uhlazené, jemně ovocné, dobrá délka a stavba, lehce peckové v dochuti, minerální slaná linka. Výborně pitelné, skvěle drželo v otevřené lahvi, docela zábavné a hlavně charakterní bílé. Rád zakoupím znovu, aktuálně je v prodeji ročník 2017 a dám mu šanci.

Před nějakou dobou jsem se zde zmiňoval o Bodegas Muga Cava Conde de Haro a velmi potěšen kvalitou jsem vyzkoušel i aktuální Brut 2016. Technicky by to mělo být stejné, žádné důležité změny. Citronová barva, pěkné vytrvalé perlení spíše menších bublinek. Čerstvá, energická vůně, lehce jablko, trochu toastové, linka sušených květin, vrstevnaté, rozhodně nadprůměrná cava. V chuti suché, čisté, velmi fajn kyselina, sušené bylinky a lehounce peckově nahořklé v dochuti, slušně postavené solidní bubliny. Přiznám se, že dříve chutnaný ročník 2013 mne oslovil asi více. Ale zase jsou z něj horší červená a těch Rioja produkuje tak nějak o dost víc než bublin :-)

Pokud jde o cenově dostupná chutná vína z Chile, tak můj vývoj směřoval od Misiones de Rengo (15 let zpátky) k vinařství Anakena (10-12 let zpátky) a následně jsem objevil Errazuriz a těm jsem od té doby věrný. Nedávno jsem v nějakém výprodeji narazil na Anakena Tama Cabernet Sauvignon 2015, stálo to výrazně pod dvě stovky a jde o jejich vyšší řadu, selekci z údolí Cachapoal. I nějakou zlatou medaili na Prague Wine Trophy to snad posbíralo :) Odrůdově 85 % Cabernet Sauvignon a k tomu 10 % Syrah a 5 % Carmenere, v sudech rok. Tmavší barva, stále fialový tón, ale nic vyloženě hutného. Ve vůni sladší ovocné, černorybízová marmeláda, něco kávy, zvláštní železitě-kovová linka. Suché, čisté, se slušnou kyselinou, uhlazenější třísloviny, tmavší ovocnost, slušná délka. Po pravdě působilo šablonovitě a „supermarketově“ a nudilo mne. Základní řada od Errazuriz stojí po lahvi bez jakýchkoliv slev méně a přijde mi znatelně zábavnější. Ale možná jsem si na ni jen zvykl :-)

Komentáře používají Disqus